«Σπάνε» τη ΛΑΡΚΟ στα δύο με στόχο την πώληση Προτεινόμενο

Ιδιωτικοποίηση με ξεχωριστούς διαγωνισμούς για ορυχεία – εργοστάσιο

 

Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, έναν για τα ορυχεία και έναν για το εργοστάσιο σκοπεύει η κυβέρνηση να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

 

Το σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση επαναφέρει με λίγα λόγια, την πρόταση της ΝΔ από το 2014, η οποία αφορούσε στο «σπάσιμο» της επιχείρησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της εξυγίανσης, διαχωρίζοντας τα ορυχεία από το εργοστάσιο.

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος στο περιθώριο των ανακοινώσεων για την ΔΕΗ επιβεβαίωσε χθες ότι αυτό που προέχει είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση της Επιχείρησης και να αντιμετωπιστούν μία σειρά από ζητήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.

 

Το πρώτο και βασικό είναι ότι για τη ΛΑΡΚΟ παραμένει «αγκάθι» το θέμα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

 

Το δεύτερο είναι τα χρέη προς την ΔΕΗ τα οποία ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με το καθεστώς λειτουργίας που διέπει για χρόνια τη βιομηχανία λόγω της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της αγοράς για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα έπρεπε να πληρώσει για δικαιώματα εκπομπών σήμερα ακόμη και 100 ευρώ τον τόνο!

 

Το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η αναβίωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης  που  ανέστειλε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση της Κομισιόν.

 

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα. Όπως αναφέρουν οι 1.200 εργαζόμενοι θα υπογράψουν συμβάσεις με το νέο επενδυτή.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2015.


protoselida

Τουρισμός

 “Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

“Πράσινο φως” για νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη και τις τρεις μελέτες που αφορούν στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.