Deal News Online

undefined

Τι φέρνει από τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός για τους τρείς στόχους που επετεύχθησαν

 

Ολοκληρώνεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με την ομιλία που στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

 

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει ένα απολογισμό του ταξιδιού αναφερόμενος στα μείζονα σημεία όπως: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η ανάδειξη της Ελλάδας σε επενδυτικό προορισμό και η παρέμβαση για την κλιματική αλλαγή, θέμα το οποίο ιεραρχείται πλέον ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Ψηλά στην ιεράρχηση για την ελληνική αποστολή βρίσκεται και η σύσφιξη των σχέσεων με την ομογένεια και η ψήφος για τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό.

 

Η ελληνική αποστολή δηλώνει ικανοποιημένη από την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν την αναχώρηση από την Αθήνα και εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα από τις επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και η παρουσία του σε σημαντικές εκδηλώσεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και επανέρχεται ως κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή.

 

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Θεωρεί ότι έγινε μια καλή αρχή σε επίπεδο προσωπικής επαφής των δύο ηγετών, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις πράξεις της Άγκυρας, κυρίως στο προσφυγικό, το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ενέργειες που θα αμφισβητούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Σχετικά με το Κυπριακό, όπου φαίνεται ότι ξαναζεσταίνεται το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας για επίλυση, η ελληνική πλευρά μόνο ικανοποιημένη μπορεί να αισθάνεται για το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προγραμματίζει το επόμενο διάστημα να απευθύνει πρόσκληση για τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και του ΟΗΕ. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, παρά την επιμονή της Άγκυρας, απορρίπτεται το ενδεχόμενο πενταμερούς με τη συμμετοχή και Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι επιτυγχάνεται η επιδίωξη Λευκωσίας – Αθήνας για μια τριμερή, χωρίς την Τουρκία να πυροδοτεί την κατάσταση και να ναρκοθετεί τις προσπάθειες για επίλυση.

 

Άκρως επιτυχημένο χαρακτηρίζεται το ταξίδι του πρωθυπουργού και σε επίπεδο οικονομίας. Οι επαφές με επικεφαλής κορυφαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες και το κλίμα που επικράτησε σε αυτές τις συναντήσεις πιστοποιούν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η ανταπόκριση που υπήρξε σηματοδοτεί το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον χάρτη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.


protoselida

World Business

 Πολυκαταστήματα Debenhams: «Τσεκούρι» σε 2.500 θέσεις εργασίας

Πολυκαταστήματα Debenhams: «Τσεκούρι» σε 2.500 θέσεις εργασίας

Τα βρετανικά πολυκαταστήματα Debenhams θα καταργήσουν 2.500 θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι πρέπει να ευθυγραμμίσουν τα...

Αθλητικά

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020 επιστρέφει

Κάτι… τρέχει στη Σκύρο: To Skyros Run 2020…

Στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται τo Skyros Run 2020 που διοργανώνεται από τον Δημο...

Τεχνολογία

Facebook και Microsoft vs Apple

Facebook και Microsoft vs Apple

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Wall Street, με τη Microsoft και το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.