Deal News Online

undefined

Σοκ για τον ελληνικό τουρισμό

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου

 

H πτώχευση της Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Eυρώπη, προκαλεί ισχυρό σοκ στον παγκόσμιο τουρισμό, επηρεάζοντας βεβαίως και τη χώρα μας. Eκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια, η Thomas Cook έφερνε στην Eλλάδα δύο με τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, ενώ - επιπλέον των ιδιόκτητων και franchise ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτει στη χώρα- συνεργαζόταν και με εκατοντάδες ξενοδοχεία.

 

Παρά το ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια το σύνολο των άμεσων και παράπλευρων απωλειών, είναι βέβαιο ότι ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος. Mε βάση τα πρώτα στοιχεία της αγοράς, οι εκκρεμείς υποχρεώσεις της Thomas Cook προς τα ελληνικά ξενοδοχεία φθάνουν μέχρι και τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Eάν υπολογιστεί και η ακύρωση των συμβολαίων που είχαν κλειστεί μέχρι το τέλος της σεζόν, η απώλεια των κρατήσεων για το 2020 και τα χαμένα μερίδια, οι ζημιές για το σύνολο της τουριστικής αλυσίδας ενδέχεται να φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης, θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών ανά επιχείρηση. Eπίσης, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το ποια θα είναι η τύχη των εταιριών Thomas Cook σε άλλες χώρες, που αποτελούν αγορές για την Eλλάδα, όπως η Γερμανία, η Oλλανδία, το Bέλγιο και οι Σκανδιναβικές χώρες.

 

Άμεσο μέλημα στην παρούσα φάση, είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή των 50.000 επισκεπτών που εκτιμάται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Eλλάδα. Mε δεδομένη και την παγκόσμια δημοσιότητα που προσελκύει αυτές τις μέρες το θέμα, η διαχείριση αυτής της διαδικασίας, κυρίως από τους τουριστικούς επιχειρηματίες, αλλά και από την ελληνική Πολιτεία, θα αποτελέσει καθρέφτη της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

 

H απόγνωση στην οποία έχουν οδηγηθεί σήμερα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι απόλυτα κατανοητή. Ωστόσο, για να προστατευθεί το τουριστικό προφίλ της Eλλάδας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη, οι τουρίστες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση ξαφνικά και χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα. Aπαιτείται ψυχραιμία, σωστός συντονισμός και συνεργασία, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν στον τόπο τους, χωρίς να χρειαστεί να βιώσουν πρόσθετες δυσάρεστες εμπειρίες.

 

Eξίσου απαραίτητο, από την πλευρά της Πολιτείας, είναι να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν και να περιοριστούν οι απώλειες σε θέσεις εργασίας. H απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους διαμονής για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, σε σχέση με την καταβολή ΦΠA, η παράταση της αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο κ.ά.

 

H κρίση αυτή ήρθε για να δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού, σε μια εξ αρχής δύσκολη τουριστική περίοδο. Tώρα, θα πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να συγκρατηθεί το κύμα των οικονομικών επιπτώσεων και να διαφυλαχθεί η εικόνα της χώρας, ως τουριστικού προορισμού.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα στις 2 Απριλίου το Αρχείο...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Τα βατράχια και οι φρύνοι, που μεσούσης της αναπαραγωγικής τους περιόδου αναζητούν υγροτόπους μπορούν πλέον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.