Συμφωνία κυβέρνησης-Θεσμών για δ' αξιολόγηση βλέπει η HSBC Προτεινόμενο

Θετικές εκτιμήσεις για την δ’ αξιολόγηση καταγράφονται στην έκθεση της τράπεζας

 

Αλλάζει το επενδυτικό και τραπεζικό κλίμα στην Ελλάδα, το οποίο καταγράφεται ως «πολλά υποσχόμενο» για την ανάπτυξη που αποτελεί και το ζητούμενο της κυβέρνησης, η οποία έχει διαμορφώσει ένα πιο φιλικό περιβάλλον προς τις επιχειρήσεις.

 

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η HSBC, μετά και την… αυτοψία στη χώρα μας και τις επαφές με οικονομικούς παράγοντες του κλάδου.

 

Βασικό στοιχείο ωστόσο της έκθεσης παραμένει η γ’ αξιολόγηση και το γεγονός ότι η HSBC «βλέπει» όχι μόνο να έχει αλλάξει το κλίμα υπέρ της Ελλάδος αλλά και το ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης.

 

Η συμφωνία για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα που αποτελεί και το «στοίχημα» της κυβέρνησης, αποτελεί ένα ακόμη θετικό σημείο της έκθεσης, καθώς επισημαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να δεχτούν τους όρους της Ελλάδος, ιδιαίτερα όταν όλα αυτά θα τεθούν σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών και θα οδηγήσουν σε σημαντική περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

 

Όπως επισημαίνει η HSBC, "ο ήλιος λάμπει στην Ελλάδα" και δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών. Αξίζει να σημειώσουμε πως η βρετανική τράπεζα βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, παράλληλα με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής των θεσμών, και είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση - τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιο για τις τράπεζες, Γιώργο Ζαββό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη- τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και οικονομολόγους της ΤτΕ, καθώς και αξιωματούχους από την Κομισιόν, τον ΟΔΔΗΧ, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

 

Η ανάπτυξη βελτιώνεται

 

Μετά από πολύ αργούς ρυθμούς στις αρχές του έτους, η ανάπτυξη βελτιώθηκε πρόσφατα και οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει μείνει σχετικά ανεπηρέαστη από την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος προς το παρόν, ακόμη και αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει να διευρύνεται.

 

Πάντως, η HSBC δεν αποκλείει να υπάρξει μετάδοση της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη και εγχωρίως περιορίζοντας έτσι την ανοδική πορεία της οικονομίας. Επίσης, η αποδυνάμωση του εξωτερικού περιβάλλοντος μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να έχει ήδη αυξηθεί το 2018, από 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

 

Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη το 2020. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 1,7%, ενώ το 2020 θα επιταχυνθεί στο 2,2% και το 2021 θα βρεθεί στο 2%.


protoselida

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Αυτοκίνητο

Το Mazda CX-30 κατακτά 5 αστέρια  στην αξιολόγηση του Euro NCAP

Το Mazda CX-30 κατακτά 5 αστέρια στην…

Το νέο Mazda CX-30 επιτυγχάνει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης...

Τεχνολογία

Ευρωπαϊκά domain names με ελληνικά

Ευρωπαϊκά domain names με ελληνικά

Την δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος να δημιουργήσει έναν διαδικτυακό τόπο πλήρως με χαρακτήρες του ελληνικού...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.