Ανθεκτική η αγορά εργασίας παρά την κατάρρευση της Thomas Cook

Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Σεπτέμβριο του 2019 αποτιμά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

 

Με βάση αυτά, το ισοζύγιο απασχόλησης (προσλήψεις - απολύσεις) παρουσίασε και πάλι θετικό πρόσημο (+2.651 θέσεις εργασίας). Σύμφωνα με τον υπουργό, «το γεγονός αυτό συνιστά θετική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά - λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας - παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης.

 

Παράλληλα, το θετικό ισοζύγιο επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας μετά το ισχυρό χτύπημα που δέχτηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις από το ναυάγιο της "Thomas Cook" στα μέσα του μήνα, αντανακλώντας το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση.

 

Εντούτοις, το βελτιωμένο μερίδιο των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (41,74%, έναντι 40,89%), παραμένει χαμηλό, ακολουθώντας τη γενική τάση που επικράτησε από το 2015 και μετά».

 

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι «κυρίαρχος κι αμετακίνητος» στόχος της πολιτικής του υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση του μεριδίου των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εργασίας, αλλά και η έμφαση στην τόνωση του ποσοστού της πλήρους απασχόλησης στο σύνολο της μισθωτής εργασίας.

 

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε για πρώτη φορά - έμπρακτα και όχι με λόγια - μια συγκροτημένη δέσμη μέτρων και ενεργειών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των φαινομένων της "εικονικής μερικής απασχόλησης", αλλά κι οποιασδήποτε καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος των εργαζομένων, των συνεπών εργοδοτών, αλλά και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία» σημειώνει κι αναφέρει ενδεικτικά:

 

«Με τη συμμετοχή  του ανθρώπινου δυναμικού των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ), προχωρούμε με αμείωτο ρυθμό σε στοχευμένους ελέγχους, με στόχο την περιφρούρηση της αγοράς εργασίας.

 

Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της μερικής απασχόλησης, με σκοπό τη μετατόπιση της αγοράς εργασίας σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

 

Προχωρούμε στη γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (από 1η Ιουλίου 2020), ευεργετικό μέτρο που θα αφορά μόνο περιπτώσεις συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.

 

Με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας, για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιείται η ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους κι επαναληπτικούς ελέγχους. Αντίθετα, οι συνεπείς επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα επιβραβεύονται.

 

Προχωρούμε στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος "ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ" σε "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ". Πέραν της δραστικής απλοποίησης κι ενιαιοποίησης των λειτουργιών του, τη φιλικότητα στον χρήστη και την ενίσχυση των αναλυτικών δυνατοτήτων της, η ψηφιακά αναβαθμισμένη πλατφόρμα θα υποστηρίζει επιχειρησιακά τους Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ στον προγραμματισμό και την υλοποίηση στοχευμένων κι αποδοτικών ελέγχων για την οριστική εκρίζωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.


protoselida

World Business

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το…

Eπίσημη επιστολή στην Ουκρανία έχει στείλει η Gazprom, προτείνοντας είτε να επεκταθεί η τρέχουσα συμφωνία...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

Τον Ιούλιο 2019, η PayPal λάνσαρε τη διεθνή υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων Xoom σε πάνω από...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.