Πλαφόν στα καύσιμα σε Χίο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα


Την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή στην απλή αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, στις περιφερειακές ενότητες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου, και ταυτόχρονα Ανώτατης Τιμής Χονδρικής πώλησης στις ενότητες Δωδεκανήσου και Χίου, αποφάσισε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Από τα ξημερώματα (00:00) του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2011, και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, το Υπουργείο επαναφέρει με τη σύμφωνη και αιτιολογημένη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ανώτατη τιμή χονδρικής και λιανικής πώλησης στις 3 περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται αδικαιολόγητα υψηλές λιανικές τιμές, παρά το γεγονός ότι υπόκεινται στο καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (16%).

 

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο κάνει χρήση της διάταξης του άρθρου 20 του νόμου 3054/2002, όπου προβλέπεται ότι μετά την άρση του πλαφόν, οι υπογράφοντες την ΚΥΑ για την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης, και αφού επανεξετάσουν τα δεδομένα, μπορούν να διατηρήσουν ή να επαναφέρουν σε ισχύ την απόφαση περί επιβολής ανώτατων τιμών πώλησης.

 

Συγκεκριμένα, μετά την άρση του πλαφόν (4/7/2011), και για διάστημα ενός μηνός, παρουσιάστηκαν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έφτασαν τα 1,90€/λ στα Δωδεκάνησα, τα 1,890€/λ στις Κυκλάδες και τα 1,849€/λ στη Χίο.

 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ότι μετά την άρση του πλαφόν στις 4/7/11 θα πραγματοποιείται καθημερινός έλεγχος τιμών ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών και του ανταγωνισμού, μέσα από τη σύγκλιση της διακύμανσης των τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας με τις μεταβολές που σημειώνονται στις τιμές διυλιστηρίου.

 

Σημειώνεται ότι, το μέτρο του πλαφόν που επιβλήθηκε στις 3 Μαΐου 2011 σε 13 ενότητες της χώρας, με διάρκεια δύο μηνών, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ¨συμπεριφοράς¨ των τιμών προς όφελος του καταναλωτή στην πλειονότητα τους.

 

Σε διάστημα ενός μήνα από την άρση της Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή, οι 9 από τις 13 περιοχές παρουσιάζουν σταθερά μικρότερη διακύμανση τιμών από την Αττική και σε μία (Σάμος) οι τιμές έχουν μεταβληθεί ανάλογα με αυτές της Αττικής.

 

Με βάση την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι ανώτατες τιμές καταναλωτή διαμορφώνονται στους τρεις νομούς ως εξής:

 

- Δωδεκάνησα: 1,704 €/λ

 

- Κυκλάδες: 1,705 €/λ

 

- Χίος: 1,719 €/λ

 

 

Ταυτόχρονα, οι ανώτατες τιμές χονδρικής στους 2 νομούς διαμορφώνονται ως εξής:

 

- Δωδεκάνησα: 1,634 €/λ

 

- Χίος: 1,649 €/λ

 

 

Με την επιβολή Ανώτατης Τιμής, το όφελος για τον Καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί από 13 έως 19,60 λεπτά το λίτρο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καλεί τις οικείες Αρχές των τριών περιοχών να μεριμνήσουν για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου από την ημέρα και ώρα επιβολής του.

 

Επισυνάπτονται:

 

- Πίνακας σύγκρισης τιμών στους 3 Νομούς με το όφελος που προκύπτει για τον τελικό καταναλωτή μετά την επιβολή ΑΤΚ

 

- Πίνακας τιμών μετά την άρση του πλαφόν στους 13 Νομούς

 

- Απόφαση «Επιβολή Ανώτατης Τιμής Χονδρικής (Α.Τ.Χ.) και Καταναλωτή (Α.Τ.Κ.) στην αμόλυβδη βενζίνη 95 RON σε ορισμένους Νομούς της χώρας»


protoselida

World Business

Αυξημένες οι πωλήσεις λιανικής της Asos

Αυξημένες οι πωλήσεις λιανικής της Asos

Αύξηση κατά 20% σημείωσαν οι πωλήσεις λιανικής της ASOS στο τετράμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Τουρισμός

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

Συνεχώς αυξανόμενο είναι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των Φινλανδών τουριστών για την χώρα μας, καθώς...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.