Πολιτική

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα το μήνυμα Μητσοτάκη σε Στόλτενμπεργκ

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου - Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα

 

 

Συνεχίζει τις επαφές με τους συμμάχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού μετά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σειρά έχει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει την εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ανάδειξη της στον πιο αξιόπιστο σύμμαχο, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται.

 

Το κυρίως θέμα των συναντήσεων παραμένει η τουρκική προκλητικότητα και η παραβατικότητα στην Κύπρο αλλά και το μεταναστευτικό.

 

Η Αθήνα επιδιώκει την θεμελίωση ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών απέναντι στις τουρκικές κινήσεις και στήριξη στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

 

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ

 

Μήνυμα προς την Άγκυρα και ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναμένει η ελληνική πλευρά από την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η τουρκική προκλητικότητα κρίνεται απαράδεκτη και στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας και η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Τουρκίας, αλλά θα διαφυλάξει το ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

 

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί η μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Η Συμμαχία ήδη συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών, ωστόσο η Αθήνα θέλει μεγαλύτερη συνδρομή και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για αυτό τον σκοπό, στην περιοχή.

 

Το ραντεβού με τον κ. Στόλτενμπεργκ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι επόμενος σταθμός για τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας είναι η Τουρκία.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή