Με γρηγορότερους ρυθμούς η είσοδος των νέων φαρμάκων Προτεινόμενο

Αλλάζει η διαδικασία

 

Την επιτάχυνση των ρυθμών εισόδου νέων φαρμάκων στη χώρα  προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα" το οποίο ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προχωρά  η ανασύσταση επιτροπών αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων και της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ώστε νέες θεραπείες να φτάνουν πιο γρήγορα στους ασθενείς. Πρόκειται μεταξύ άλλων για ακριβά φάρμακα για σοβαρές και χρόνιες νόσους, που λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία αξιολόγησής τους, δεν ήταν προσβάσιμα.

 

Ειδικότερα, απλοποιείται η διαδικασία εξέτασης συγκεκριμένων κατηγοριών αιτημάτων, ώστε να είναι πιο αποδοτικό το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης καθώς και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης στο πεδίο του φαρμάκου και την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες θεραπείες.

 

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, κανένα νέο φάρμακο δεν έχει εισαχθεί για πάνω ένα χρόνο στη χώρα μας ως απόρροια των καθυστερήσεων στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, αλλά των ανεξέλεγκτων επιβαρύνσεων του clawback, της έλλειψης προβλεψιμότητας και της αδυναμίας εφαρμογής των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εξηγούν, οι ασθενείς να μένουν εκτός από νέες καινοτόμες θεραπείες. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση της ένταξης των γενοσήμων σε καθεστώς αποζημίωσης έχει ως συνέπεια οι ασθενείς να στερούνται τη πρόσβαση σε οικονομικότερες θεραπείες και το σύστημα να μην έχει τη δυνατότητα παραγωγής πολύτιμων εξοικονομήσεων.

 

Στο νομοσχέδιο επίσης εισάγονται μέτρα μείωσης και εξορθολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης φαρμάκων. Παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων προς τον σκοπό της επιτάχυνσης της τιμολόγησης, του αποτελεσματικότερου ελέγχου αποκλίσεων της φαρμακευτικής δαπάνης και της αποφυγής συσσώρευσης αιτημάτων τιμολόγησης, και της εξαίρεσης από την επαναξιολόγηση της τιμολόγησης εφόσον πρόκειται για εμπεδωμένες αξιολογήσεις τιμών ή περιπτώσεις φαρμάκων συγκεκριμένης δραστικής σύνθεσης.


protoselida

World Business

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ. δολ.

Αποτίμηση-μαμούθ για Saudi Aramco - Στα 2 τρισ.…

Στα 38,7 ριάλ (10,32 δολάρια) έφτασαν οι μετοχές της εταιρείας-κολοσσού στον τομέα του πετρελαίου, Saudi...

Media

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Στον υπότιτλο...

Αθλητικά

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η Γιουβέντους

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η…

Ένα ξενοδοχείο με ατμόσφαιρα ... Γιουβέντους, άνοιξε και παρουσίασε επίσημα η “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού...

Τουρισμός

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το…

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.