Κόσμος

Brexit: Δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας λέει η ΕΕ

Απίθανη να συμβεί, εντός της εβδομάδας, μία πλήρης συμφωνία για την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, καθώς επισήμαναν πως απαιτούνται περισσότερες παραχωρήσεις από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

 

Την ίδια ώρα ο Τζόνσον και οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια ταραχώδη εβδομάδα αναμέτρησης που θα μπορούσε να κρίνει αν το «διαζύγιο» θα είναι άτακτο ή αν θα καθυστερήσει ξανά.

 

Ο Τζόνσον λέει ότι θέλει να επιτύχει μια συμφωνία εξόδου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, για να επιτευχθεί μια αναχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Αλλά εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, θα οδηγήσει άτακτα το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός του μπλοκ που προσχώρησε το 1973 – μολονότι το κοινοβούλιο έχει περάσει νόμο που λέει ότι δεν μπορεί να το κάνει.

 

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι «Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

 

Για να πετύχει μια συμφωνία, ο Τζόνσον πρέπει να καταλάβει τις πολυπλοκότητες των συνόρων της Ιρλανδίας πριν πάρει την έγκριση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων και έπειτα να «πουλήσει» οποιαδήποτε συμφωνία στο κοινοβούλιο, στο οποίο δεν έχει πλειοψηφία και το οποίο ανέστειλε παράνομα τον περασμένο μήνα.

 

Εάν δεν επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ, ένας νόμος που ψηφίστηκε από τους αντιπάλους του τον υποχρεώνει να αναζητήσει νέα καθυστέρηση – ένα σενάριο που πιστεύουν οι διπλωμάτες της ΕΕ ότι είναι πιθανότερο.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή