10% μικρότεροι οι ελβετικοί παγετώνες σε μια πενταετία

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών καυσώνων του 2019, τα ποσοστά τήξης των παγετώνων της Ελβετίας έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε ένα άλλο έτος μεγάλων απωλειών στον όγκο τους, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών.

 

Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη, η Ελβετική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή ειδικών για την κρυόσφαιρα σε 20 παγετώνες, οι παγετώνες της Ελβετίας έχουν συρρικνωθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων έντονων καυσώνων στα τέλη Ιουνίου και στα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ο όγκος του χιονιού και του πάγου που έλιωσε στους Ελβετούς παγετώνες μέσα σε μισό μήνα ισοδυναμούσε με τη συνολική ετήσια κατανάλωση του πόσιμου νερού.

 

Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο τον τελευταίο αιώνα. Το αποτέλεσμα είναι το παχύ στρώμα χιονιού να έχει εξαφανιστεί γρήγορα, ενώ η διαδικασία τήξης συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα των Άλπεων, δε, οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας."Αυτό σημαίνει ότι, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, περίπου το 2% του συνολικού όγκου των παγετώνων της Ελβετίας έχει χαθεί. Συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια η απώλεια υπερβαίνει το 10% - ποσοστό απωλειών που δεν παρατηρήθηκε ποτέ προηγουμένως στις χρονικές καταγραφές για περισσότερο από έναν αιώνα ", αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης, οι περίπου 4.000 αλπικοί παγετώνες, που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, αλλά παρέχουν επίσης νερό το καλοκαίρι σε εκατομμύρια ανθρώπους, κινδυνεύουν να λιώσουν σε ποσοστό άνω του 90% μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, αν δεν γίνει τίποτα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θεωρούνται υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι στην Ελβετία, περισσότεροι από 500 παγετώνες έχουν εξαφανιστεί από το 1900.

 

 

 

 

 

 

 


protoselida

World Business

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο εργοστάσιό της στην Γερμανία

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο…

Έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Βερολίνου με την λειτουργία,...

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Περιβάλλον

Εύοσμος: Ανακύκλωση 1.200 λίτρων τηγανέλαιων από μαθητές

Εύοσμος: Ανακύκλωση 1.200 λίτρων τηγανέλαιων από μαθητές

Πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι μαθητές του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη στην ανακύκλωση τηγανέλαιου,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.