Deal News Online

undefined

IEA: Βιομηχανία 1 τρισ. τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς η απότομη μείωση του κόστους και η βελτιωμένη τεχνολογία απελευθερώνουν τις δυνατότητες της πράσινης αυτής πηγής ενέργειας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη ενός παγκόσμιου στόχου περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα αυτό και η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ενεργειακή βιομηχανία από τη δημιουργία εκπομπών 5-7 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.

 

Κι αυτό ενώ η ισχύς που παράγεται από ανεμογεννήτριες ανοικτής θαλάσσης αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, ανέφερε ο IEA σε αυτό που ονομάζεται "η πιο ολοκληρωμένη" μελέτη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι σήμερα.

 

Ωστόσο, με βάση τις τρέχουσες και τις προτεινόμενες πολιτικές, η χωρητικότητα προβλέπεται να δεκαπενταπλασιαστεί κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, μετατρέποντάς την σε μια βιομηχανία αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

 

Αυτός ο τομέας της αγοράς μεγεθυνόταν με ρυθμό σχεδόν 30% σε ετήσια βάση μεταξύ του 2010 και του 2018, ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν 150 νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

 

Η έκθεση, που περιέχει μια γεωχωρική ανάλυση που συνδυάζει δεδομένα από δορυφόρους, μελέτη των ανέμων, των τοπογραφιών και των τεχνολογικών προόδων για να χαρτογραφήσει το παγκόσμιο δυναμικό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το δυναμικό αυτό βρίσκεται παντού, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, σε ορισμένα τμήματα της Αφρικής, της Αυστραλίας...».

 

"Όλο και περισσότερο απ' αυτό το δυναμικό έρχεται στο προσκήνιο, αλλά πολλή δουλειά χρειάζεται να γίνει ακόμα από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία ώστε αυτόα να αποτελέσει τη βάση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης", δήλωσε ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

 

Η Ευρώπη, πρωτοπόρος στον τομέα -το πρώτο αιολικό πάρκο εγκαινιάστηκε στη Δανία το 1991, η Γερμανία και η Βρετανία είναι σήμερα οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από αιολικές εγκαταστάσεις στην υφήλιο- αναμένεται να παραμείνει ο κινητήρας αυτής της αλματώδους ανάπτυξης, εκτιμά ο ΔΟΕ. Αλλά δεν μπορεί να παραβλέπεται η Κίνα, προστίθεται στην έκθεσή του.

 

Στην Ε.Ε., τα πάρκα αυτά συνεισφέρουν σήμερα δυναμικό σχεδόν 20 γιγαβάτ. Η παραγωγική τους δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει τα 130 γιγαβάτ έως το 2040, με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς. Αυτό το παραγωγικό δυναμικό θα μπορούσε να ανέλθει στα 180 GW εάν η αιολική ενέργεια γινόταν κύρια πηγή ηλεκτρισμού της ηπείρου στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να καταστεί κλιματικώς ουδέτερη, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ο οποίος συμβουλεύει ανεπτυγμένα κράτη για την ενεργειακή πολιτική τους.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.