FT: Έτσι θα αυξήσει τις επενδύσεις ο Μητσοτάκης

Σε εκτεταμένο τους σημερινό δημοσίευμα οι Financial Times  αναφέρονται στις μεταρρυθμιστικές τομές που έχει επιχειρήσει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, με σκοπό την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 4% και εισροές επενδύσεων περίπου 100 εκατ. ευρώ έως το 2023.

 

Διευκολύνει τις διαδικασίες για επενδύσεις


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «το κοινοβούλιο της Ελλάδας ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις επενδύσεις και να επιταχύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μετά τη νίκη του στις εκλογές, καθώς η Ελλάδα ανακάμπτει από μια οικονομική κρίση που διήρκεσε μια δεκαετία, κι η οποία μείωσε την εθνική παραγωγή κατά 25% και ανάγκασε 450.000 εργαζόμενους να αναζητήσουν θέσεις εργασίας το εξωτερικό».

 

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «το πακέτο ψηφίστηκε αργά την Πέμπτη το βράδυ, μετά από μια ημέρα γεμάτη από απεργίες που διοργάνωσαν συνδικάτα τα οποία διαμαρτύρονται για μεταρρυθμίσεις του εργατικού δυναμικού που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο κι επιτρέπουν στις εταιρείες να επιλέξουν ορισμένες συλλογικές συμβάσεις για τους μισθωτούς, αλλά και στην αυτοδιοίκηση να αναθέτει υπηρεσίες σε ιδιώτες.

 

Προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία


Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ηγήθηκε της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας στη νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία παρά την προοπτική επιβράδυνσης που φαίνεται ότι υπερισχύει σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

 

Κερδίζει την εμπιστοσύνη της αγοράς


Η εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές της Ελλάδας έχει αυξηθεί, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος τον περασμένο μήνα έφθασε σε υψηλό δωδεκαετίας.

 

Ναυαρχίδα των επενδύσεων


Η ναυαρχίδα των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων της Ελλάδας ύψους 8 δισεκ, ευρώ, που προβλέπει τη συνολική ανοικοδόμηση του παράκτιου χώρου του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, έχει επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης, αφού είχε εγκαταλειφθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, όταν την ευθύνη είχε η αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Διαδικασίες αδειοδότησης


Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα κατασκευαστικά έργα θα ανασταλεί για τρία χρόνια σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αναβίωση των εγχώριων επενδύσεων σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των νέων ξενοδοχειακών και εμπορικών κτιριακών έργων που τέθηκαν σε αναμονή κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός σύμβουλος δήλωσε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα επιταχύνει τις επενδύσεις απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδότησης. «Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σειρά ρεαλιστικών μικρών μεταρρυθμίσεων προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών. Μόλις εφαρμοστούν πλήρως, θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Οικονομικών κι Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

 

Μετά την έγκριση του πακέτου από το κοινοβούλιο, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για τα υπουργεία, προκειμένου αυτά να παραγάγουν δεκάδες διατάγματα για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

 

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 υπολογίζει ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,8% από περίπου 2% φέτος, λόγω των επενδύσεων και της αύξησης της κατανάλωσης.

 

Λίγο πιο αισιόδοξες οι προβλέψεις του ΔΝΤ


Ωστόσο, άλλες προβλέψεις είναι λιγότερο αισιόδοξες, δεδομένου ότι η Αθήνα εξακολουθεί να δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

 

 

Η τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ τον περασμένο μήνα κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2020. Το IOBE, ένα ιδιωτικό think-tank, προέβλεψε αύξηση 2,4%, με βάση τις αυξημένες επενδύσεις και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης», καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

 

 

 

 

 

 

 

 


protoselida

Media

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167 εκατομμύρια

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167…

Παρά τον οξύτατο ανταγωνισμό που δέχεται από άλλες πλατφόρμες διαμοιρασμού τηλεοπτικών σειρών και ταινιών (Disney...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Υγεία & Διατροφή

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

Καθημερινό φαινόμενο για τους φαρμακοποιούς αποτελεί πλέον η έλλειψη φαρμάκων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό...

Τουρισμός

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

Συνεχώς αυξανόμενο είναι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των Φινλανδών τουριστών για την χώρα μας, καθώς...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.