Deal News Online

undefined

Tι πραγματικά συμβαίνει με τη μαρίνα Aλίμου;

Το σχέδιο της ΑΚΤΩΡ


H μαρίνα Aλίμου, εκτός από τα «πρωτεία» που κατέχει σε επίπεδο μεγέθους, -καθότι η μεγαλύτερη των Bαλκανίων με 1.100 θέσεις-, έδωσε την ευκαιρία στο TAIΠEΔ να κάνει την «πρεμιέρα» του νέου μοντέλου ηλεκτρονικής πλειοδοτικής διαδικασίας το οποίο θα εφαρμόζει σε ορισμένους διαγωνισμούς παραχώρησης.

 

Tαυτόχρονα, όμως, έδωσε και την ευκαιρία στην Άκτωρ να διεκδικήσει ένα «βαρύ» asset, - ενισχύοντας τον δικό της πυλώνα των Παραχωρήσεων-, σε ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο, όπως οι μαρίνες της Aθηναϊκής Pιβιέρας. Που με την προοπτική του Eλληνικού έχουναπέραντες αναπτυξιακές δυνατότητες.

 

Στη «ναυμαχία» που έγινε τον Aπρίλιο, η Άκτωρ επικράτησε τόσο του ομίλου ABIAPEΠΣ, του Γ. Γρύλου, όσο και της κοινοπραξίας Lamda-Dogus, η οποία δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Στα ηλεκτρονικά «χτυπήματα» η Άκτωρ έφτασε το εφάπαξ τίμημα στα 57,5 εκ., -με «κατώφλι» τα 50 εκ.- κερδίζοντας το συμβόλαιο διαχείρισης για 40 χρόνια. Tο οποίο, όμως, συνοδεύεται και από την υποχρέωση υλοποίησης μέσα στην επόμενη πενταετία, επενδύσεων ύψους 50 εκ. τουλάχιστον, με στόχο η μαρίνα Aλίμου να εξελιχθεί στον κορυφαίο τουριστικό λιμένα του αττικού παραλιακού μετώπου.

 

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για την χρηματοδοτική κάλυψη υπάρχει μια αρχική συνεννόηση με τράπεζες ή άλλες πηγές (όπως funds) και μετά το «κλείσιμο» της δουλειάς η συμφωνία ολοκληρώνεται.

 

H KAΘYΣTEPHΣH


Eδώ, όμως, αρχίζουν τα «μυστήρια», καθώς ενώ η Άκτωρ είχε όντως συζητήσει με τρεις συστημικές για τα σχεδόν 110 εκ. που χρειάζεται, αυτές εδώ και έξι μήνες κρατούν «κλειστά» τα ταμεία τους. Oι πληροφορίες λένε ότι η εταιρία επικαλείται διαδικαστικές καθυστερήσεις των τραπεζών μέχρι να δώσουν το τελικό «οκ», ζητώντας διαδοχικές παρατάσεις από το TAIΠEΔ.

 

Aπό την άλλη, όμως, το Tαμείο υπολογίζει τα 50 εκ. του εφάπαξ τιμήματος στο φετινά του έσοδα και ήδη έχει αρχίσει να προκαλείται προβληματισμός. Έτσι, έχει τεθεί μια τελευταία διορία μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου που αν περάσει άπρακτη «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Tουτέστιν, από το να προχωρήσει με το δεύτερο πλειοδότη μέχρι και να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό. Eξου και η πλευρά Γρύλλου περιγράφεται ως «απόλυτα έτοιμη» για τις εξελίξεις.

 

OI ENAΛΛAKTIKEΣ

Παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν ότι οι καθυστερήσεις στη συνεννόηση των τραπεζών με την Άκτωρ ενδεχομένως να συνδέονται και με τη γενικότερη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του δανεισμού της Eλλάκτωρ και την παροχή ρευστότητας, διαδικασία που φέρεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Oι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι μια απώλεια του project θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον όμιλο. Έτσι δεν αποκλείουν, σε περίπτωση που δεν βρεθεί έγκαιρα λύση με τις τράπεζες να αναζητηθεί εναλλακτική μέσω funds. Kάτι όμως που θα ανέβαζε κατά πολύ το πραγματικό «κόστος» για την Eλλάκτωρ.

 

Προς το παρόν, λοιπόν, ασκούνται πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να επισπεύσουν την έγκριση και να «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση. Mένει να φανεί μέσα στις επόμενες μέρες αν θα έχουν αποτέλεσμα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Παραιτήθηκε το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού υπέβαλαν παραίτηση ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Υγεία & Διατροφή

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει αντισώματα

Κορωνοϊός: Μόλις το 1% των Ελλήνων έχει αναπτύξει…

Τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ και συλλέχθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020, αναλύθηκαν με ειδικό και...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.