Ο ESM αποφασίζει για την αποπληρωμή των δανείων

Μαζί με το EWG απαντούν στο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής

 

Σήμερα αναμένεται να συνέλθει το συμβούλιο κυβερνητών του EFSF/ESM, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group προκειμένου να αποφανθεί για το αίτημα, που είχε υποβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

 

Εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις/ενστάσεις της τελευταίας στιγμής, το Δ.Σ. θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή την επιστολή, με την οποία ο ESM εισηγείται στους θεσμούς και τα κράτη μέλη το «ναι», υπογραμμίζοντας ότι η προπληρωμή των δανείων έχει οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Η έγκριση δίνεται πάντως υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας.

 

«Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους, προτείνεται τα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.

 

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της χώρας να εξοφλήσει πρόωρα μέρος των δανείων του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εμφανιστεί θετικός.

 

Αν και είχε επισημάνει πως πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους συνολικά οι πιστωτές, είχε πει ότι ο ίδιος θα υποστήριζε ένα τέτοιο αίτημα, καθώς θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Τα οφέλη από την προεξόφληση

 

Στην επίσημη επιστολή του ο ESM επισημαίνει τέσσερα οφέλη από την προεξόφληση:

 

α) Περιορίζεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος, αφού τα ΔΝΤ είναι σε αμερικανικό δολάριο.

 

β) Εξοικονομούνται 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021 από τη διαφορά στο επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ και σε εκείνο των εκδόσεων χρέους, που θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή τους.

 

γ) Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους. Μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2060, συγκριτικά με το σενάριο της κανονικής πληρωμής.

 

δ) Δίνεται ακόμη ένα θετικό σήμα στις αγορές.

 

Ο ESM προειδοποιεί πάντως ότι όλα τα παραπάνω οφέλη θα διασφαλιστούν εφόσον συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά και διατηρηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας.


protoselida

Media

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης.

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Τεχνολογία

Ανασφαλές το 76% των Ελλήνων για τα προσωπικά του δεδομένα

Ανασφαλές το 76% των Ελλήνων για τα προσωπικά…

Με την ευκαιρία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (που καθιερώθηκε από το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.