Deal News Online

undefined

Η υγιεινή διατροφή συνεπάγεται (και) υγιεινό πλανήτη! 


Η ευρεία υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα μείωνε σημαντικά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές συνδέουν τις επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία με τις συνολικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα με θετικά αποτελέσματα στην υγεία έχουν από τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, μπορούν να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή και για τα δύο.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ μελέτησαν 15 ομάδες τροφών και συνέκριναν την επίδρασή τους στην υγεία και στο περιβάλλον. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία (πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λάδι κ.ά.) έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό. Από την άλλη, τροφές που έχουν συσχετιστεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (ιδίως το ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας) έχουν παράλληλα τις χειρότερες επιπτώσεις στη Γη και επιφέρουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και ρύπανση.

 

Δύο βασικές εξαιρέσεις είναι τα ψάρια που είναι μια υγιεινή τροφή, αλλά η όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσής τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις (μεγαλύτερες από ό,τι η παραγωγή και κατανάλωση φυτικών τροφών), καθώς επίσης τα αναψυκτικά/ποτά με ζάχαρη που ενέχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μικρό.

 

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο η διατροφή παγκοσμίως στρέφεται σε πιο υγιεινή κατεύθυνση, τόσο αυτό θα ωφελεί όχι μόνο τον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά και τον πλανήτη. Σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΗΕ, καθώς τον Αύγουστο η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες φυτικές τροφές και να μειώσουν τις ζωικές, ιδίως το κόκκινο κρέας, ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά των «αερίων του θερμοκηπίου» και της ανόδου της θερμοκρασίας.

 

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο θρεπτικές επιλογές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και το περιβάλλον", δήλωσε ο καθηγητής Jason Hill, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. "Είναι σημαντικό να σκεφτούμε όλοι μας για τις επιπτώσεις στην υγεία των τροφίμων που καταναλώνουμε. Γνωρίζουμε πλέον ότι το να κάνουμε τη διατροφή μας προτεραιότητα θα αποδώσει και οφέλη στη Γη", συμπλήρωσε.

 

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές ήδη μελετούν νέους τύπους σήμανσης πάνω στις τροφές, που θα αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις κάθε τροφής τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.