Η υγιεινή διατροφή συνεπάγεται (και) υγιεινό πλανήτη! 


Η ευρεία υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα μείωνε σημαντικά τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές συνδέουν τις επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία με τις συνολικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα με θετικά αποτελέσματα στην υγεία έχουν από τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, μπορούν να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή και για τα δύο.

 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ μελέτησαν 15 ομάδες τροφών και συνέκριναν την επίδρασή τους στην υγεία και στο περιβάλλον. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία (πλήρη δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, λάδι κ.ά.) έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό. Από την άλλη, τροφές που έχουν συσχετιστεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις (ιδίως το ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας) έχουν παράλληλα τις χειρότερες επιπτώσεις στη Γη και επιφέρουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και ρύπανση.

 

Δύο βασικές εξαιρέσεις είναι τα ψάρια που είναι μια υγιεινή τροφή, αλλά η όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσής τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις (μεγαλύτερες από ό,τι η παραγωγή και κατανάλωση φυτικών τροφών), καθώς επίσης τα αναψυκτικά/ποτά με ζάχαρη που ενέχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μικρό.

 

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όσο η διατροφή παγκοσμίως στρέφεται σε πιο υγιεινή κατεύθυνση, τόσο αυτό θα ωφελεί όχι μόνο τον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά και τον πλανήτη. Σε αυτό συμφωνεί και ο ΟΗΕ, καθώς τον Αύγουστο η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες φυτικές τροφές και να μειώσουν τις ζωικές, ιδίως το κόκκινο κρέας, ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά των «αερίων του θερμοκηπίου» και της ανόδου της θερμοκρασίας.

 

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο θρεπτικές επιλογές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και το περιβάλλον", δήλωσε ο καθηγητής Jason Hill, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. "Είναι σημαντικό να σκεφτούμε όλοι μας για τις επιπτώσεις στην υγεία των τροφίμων που καταναλώνουμε. Γνωρίζουμε πλέον ότι το να κάνουμε τη διατροφή μας προτεραιότητα θα αποδώσει και οφέλη στη Γη", συμπλήρωσε.

 

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές ήδη μελετούν νέους τύπους σήμανσης πάνω στις τροφές, που θα αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις κάθε τροφής τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.


protoselida

World Business

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το…

Eπίσημη επιστολή στην Ουκρανία έχει στείλει η Gazprom, προτείνοντας είτε να επεκταθεί η τρέχουσα συμφωνία...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

Έρχονται αλλαγές στο Ιnstagram

Έρχονται αλλαγές στο Ιnstagram

Τέρμα στα ορατά likes στις φωτογραφίες: Η μια αγορά μετά την άλλη βιώνει από σήμερα...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Αττικής: 1000 γωνίες ανακύκλωσης μέχρι το 2021

Περιφέρεια Αττικής: 1000 γωνίες ανακύκλωσης μέχρι το 2021

O Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζουν μέχρι το 2021 να δημιουργηθούν σε συνεργασία...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.