Κέρκυρα: Λύση στο πρόβλημα των απορριμάτων μέσω... Κοζάνης

Eυρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκο συγκαλέστηκε χθες με σκοπό να βρεθεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμάτων.

 

Στην σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος συμμετείχαν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του νομού, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα, στελέχη της Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ,) της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του υπουργείου Υποδομών, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το σχέδιο που έχει εκπονήσει μετά από διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος το 2023 να λειτουργήσει η μονάδα Τεμπλόνι καθώς στις αρχές του 2020 θα δημοπρατηθεί το έργο προκειμένου να είναι έτοιμο το 2022.

 

Μέχρι τότε, ως προσωρινή λύση αποφασίστηκε τα απορρίμματα του νησιού να μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη. Προϋπόθεση βέβαια είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το δ.σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ.

 

Στο σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγούνται προς επεξεργασία.

 

Με βάση το πλαίσιο αυτό, που εκτιμάται ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων που έχει το νησί, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β' βαθμού και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα εξειδικεύσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις τους για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.

 

Σημειώνεται ότι από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης, από σήμερα έως το τέλος 2022, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.


protoselida

World Business

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Η Gazprom προτείνει συμφωνία 1 έτους για το…

Eπίσημη επιστολή στην Ουκρανία έχει στείλει η Gazprom, προτείνοντας είτε να επεκταθεί η τρέχουσα συμφωνία...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

PayPal: Νέα υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων

Τον Ιούλιο 2019, η PayPal λάνσαρε τη διεθνή υπηρεσία αποστολής εμβασμάτων Xoom σε πάνω από...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Αττικής: 1000 γωνίες ανακύκλωσης μέχρι το 2021

Περιφέρεια Αττικής: 1000 γωνίες ανακύκλωσης μέχρι το 2021

O Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζουν μέχρι το 2021 να δημιουργηθούν σε συνεργασία...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.