Στον «πάγο» οι τραπεζικές χρεώσεις

Κάνουν πίσω τελικά οι τράπεζες στις αυξήσεις των προμηθειών που εισπράττουν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών οι οποίες επρόκειτο να επιβληθούν από σήμερα 1η Νοεμβρίου. Μετά τις πιέσεις που άσκησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη με τους τραπεζίτες που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν το απόγευμα της Πέμπτης προς το υπουργείο Ανάπτυξης, να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή των αυξήσεων που είχαν αποφασιστεί.

 

Εξάλλου χθες υπήρξε και ευθεία προειδοποίηση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, επισήμανε: «εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις». «Οι τράπεζες έχουν λάβει ήδη το μήνυμα» είπε και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε πως το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε τράπεζα, 120.000 ευρώ μπήκε από μένα σε μια τράπεζα για να κατάσχεση χιλίων ευρώ σε ακατάσχετο λογαριασμό ενός συμπολίτη μας.».

 

Να μην επιβληθούν αυξήσεις στις τραπεζικές προμήθειες και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος ήταν το ένα ζήτημα που έθεσε στις τράπεζες ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε μαζί τους. Το δεύτερο ζήτημα ήταν να επανεξεταστούν οι χρεώσεις στα ΑΤΜ ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει μόνον μια μηχανή συναλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα των ΑΤΜ οι τράπεζες το εξετάζουν ακόμη και δεν έχουν απαντήσει στην Κυβέρνηση.

 

Σημειώνεται ότι τραπεζικές πηγές υποστήριζαν ότι αυξήσεις προμηθειών από 1ης Νοεμβρίου είχε προγραμματίσει μόνο η Εθνική και όχι οι άλλες τράπεζες.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρότι το εκάστοτε ίδρυμα εφαρμόζει τη δική του πολιτική, όλες οι διοικήσεις δεσμεύτηκαν ενώπιον του Πρωθυπουργού, είτε να άρουν είτε να μειώσουν συγκεκριμένες προμήθειες.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η Εθνική Τράπεζα παίρνει πίσω τη χρέωση 0,15 ευρώ για την έκδοση αντιγράφου των επτά τελευταίων κινήσεων (mini statement), που με βάση τον προγραμματισμό θα ίσχυε από σήμερα, ενώ πληροφορίες τη θέλουν να ανακοινώνει μειώσεις σε ακόμη δύο προμήθειες. Υπενθυμίζεται ότι ο τιμοκατάλογος εργασιών της ΕΤΕ, που αποτέλεσε αφορμή για να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για τις τραπεζικές χρεώσεις, περιλάμβανε χρεώσεις για την εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κάρτας κατόπιν δήλωσης απώλειας/κλοπής/φθοράς/μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης (έξι ευρώ), την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτων εντός και εκτός ευρωζώνης (0,20 και 0,30 ευρώ αντίστοιχα), την επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του (τρία ευρώ) και την εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης (έξι ευρώ).

 

Αναλήψεις

 

Στην επιστροφή του κόστους DAF (Direct Access Fee) στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε ακόμη 14 νησιά προτίθεται να προχωρήσει η Eurobank, θέτοντας ωστόσο χιλιομετρικά ή άλλα κριτήρια. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, οι σχετικές ανακοινώσεις, που δεν αποκλείεται να γίνουν και σήμερα, θα περιλαμβάνουν μία ακόμη αναπροσαρμογή στα τιμολόγια, η οποία βάσει νόμου θα μπορεί να ισχύσει μετά από ένα δίμηνο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα ανακοίνωσε προ μηνών την απορρόφηση της επίμαχης χρέωσης στους πελάτες της σε 16 απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες δεν διαθέτει ATM (Αστυπάλαια, Κάσο, Καστελλόριζο, Λειψούς, Τήλο, Φούρνους, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινο, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη).

 

Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν τόσο η Alpha Bank, που έτσι κι αλλιώς διαθέτει το πιο... μαζεμένο τιμολόγιο εργασιών (η υπηρεσία επανέκδοσης PIN, για παράδειγμα, που κοστίζει έως και τρία ευρώ στις υπόλοιπες, σε εκείνη διατίθεται δωρεάν), όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της χρέωσης για την ερώτηση υπολοίπου (0,18 ευρώ).

 

Η ΔΙΑΣ

 

Να διαχωρίσει τη θέση της από τις τράπεζες και τις χρεώσεις που επιβάλλουν σε μια σειρά από συναλλαγές σπεύδει η Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) Α.Ε. «Το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ αποτελεί το εθνικό σύστημα πληρωμών, μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα. Ως εκ τούτου, η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον στην εταιρία ή στο τραπεζικό σύστημα, αλλά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Οσον αφορά στις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των 0,06 ευρώ ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση, επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ».

 

Και καταλήγει: «Η ΔΙΑΣ Α.Ε. εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και, ταυτόχρονα, να ωφελείται η εθνική οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, που συμβάλλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που είναι το τελικό ζητούμενο».


protoselida

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Αυτοκίνητο

Mazda CX-30: Βραβείο «Golden Steering Wheel» 2019

Mazda CX-30: Βραβείο «Golden Steering Wheel» 2019

• Ο κινητήρας Skyactiv-X, και το μικρομεσαίο Mazda3 βρέθηκαν επίσης στις 3 πρώτες θέσεις της κατηγορίας...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.