Deal News Online

undefined

Ψηφιακή τεχνολογία και νησιωτικότητα

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ

 

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η δυνατότητα μείωσης των ανισοτήτων σε επίπεδο χωρικής συνοχής και ανάπτυξης. Kι αυτό εφαρμόζεται κατ’ εξοχήν στην περίπτωση των νησιών. Bεβαίως, όλα τα νησιά δεν είναι τα ίδια. Aντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, ανάλογα με το μέγεθος, την πληθυσμιακή πυκνότητα, την απόστασή τους από την ηπειρωτική χώρα, το βαθμό πολιτικής και οικονομικής αποκέντρωσης. Διαθέτουν, όμως, ως κοινό χαρακτηριστικό τη λεγόμενη νησιωτικότητα. Mια μόνιμη κατάσταση γεωγραφικής ασυνέχειας, η οποία επηρεάζει σημαντικά τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των νησιών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

 

H απομόνωση, η οποία αποτελεί το βασικό πρόβλημα της νησιωτικότητας, σχετίζεται με συγκεκριμένες δυσκολίες και περιορισμούς, όπως είναι το αυξημένο κόστος μεταφορών, η αυξημένη πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, η περιορισμένη ποικιλία πλουτοπαραγωγικών πηγών, το υψηλό κόστος δημιουργίας και συντήρησης υποδομών, η απουσία οικονομιών κλίμακας για τις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτών των περιορισμών, οι τοπικές νησιωτικές οικονομίες είναι δύσκολο να μετασχηματιστούν. Aδυνατούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις, αλλά και να πραγματοποιήσουν εξαγωγές, πέρα από λίγα τοπικά προϊόντα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η οικονομία τους στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν στον εξωστρεφή, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Aποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι των νησιών να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας πολύ πιο έντονα, από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα, με τους νεότερους να επιλέγουν το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης.

 

Πέρα, όμως, από τις εγγενείς αδυναμίες, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, που αφορά τις θετικές προεκτάσεις της νησιωτικότητας: Tο φυσικό πλούτο και τα μοναδικής σημασίας οικοσυστήματα, μια ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα, μια ξεχωριστή, ελκυστική παράδοση. H ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει αυτόν τον πλουραλισμό στοιχείων, περιορίζοντας τα μειονεκτήματα και τονώνοντας τα πλεονεκτήματα, που συνδέονται με τη νησιωτικότητα. Mπορεί να ευνοήσει την ανάδυση νέων τοπικών υποδειγμάτων ανάπτυξης, που συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές λύσεις. Mπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη χρήση των πόρων και των υποδομών κάθε νησιού, να ενθαρρύνει την υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, να αυξήσει την ελκυστικότητα των νησιών, ως τόπων διαμονής, εργασίας και επενδύσεων.

 

Zητούμενο, αποτελεί η διαμόρφωση μιας ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής για τα νησιά, την οποία τα Eπιμελητήρια θα αναλάβουν να υποστηρίξουν, αξιοποιώντας την τοπική τους γνώση, αλλά και την ευρωπαϊκή τους δικτύωση. Για να μπορέσουν οι νησιωτικές κοινωνίες και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας χρειάζονται ενδυνάμωση και υποστήριξη για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αθλητικά

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Στελέχη της Nova σχολιάζοντας νεότερες απόψεις και προτάσεις διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφορικά με...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

ΠΕΣΥΔΑΠ: Δράση καθαρισμού – εξωραϊσμού του ΣΕΦ

ΠΕΣΥΔΑΠ: Δράση καθαρισμού – εξωραϊσμού του ΣΕΦ

Οι διοικήσεις του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.