Deal News Online

undefined

Οι ζημιές της Deutshe Bank και οι περικοπές

Το νέο, δύσκολο σταυροδρόμι του Sewing

 

Ο CEO της Deutsche Bank, Christian Sewing, το είχε πει, αναλύοντας το όραμά του για την τράπεζα: «Θα χρειαστεί να πάρουμε άβολες αποφάσεις». Τότε, ο Sewing, είχε περιγράψει το σχέδιο αναδιάρθρωσης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν το μισό της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας) ,κάνοντας λόγο για «back to the basics» και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 18.000 απολύσεις. Φαίνεται όμως ότι οι «άβολες αποφάσεις» δεν έχουν τελειώσει.

 

Γιατί, τα έσοδα της γερμανικής τράπεζας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Μπορεί ο Γερμανός «σκληρός» διοικητής της τράπεζας να της αλλάξει πορεία;

 

Είναι μια από τις ελάχιστες φορές που οι μέτοχοι και το ΔΣ μιας τράπεζας δείχνει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στον CEO της, παρά τη συνεχή φθίνουσα πορεία της. Πορεία που ακολουθεί όλη τη χρονιά φέτος και την κλείνει με τον πιο άσχημο, μάλλον, τρόπο: Καταγράφοντας, για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ζημιές  ύψους 832 εκατ. ευρώ και πτώση εσόδων κατά 15%.

 

Τα έσοδα της Deutsche Bank συρρικνώθηκαν σε 5,3 δισ. ευρώ, από 6,2 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με το Reteur’s, οι αναλυτές έκαναν λόγο για ζημιές ύψους 778 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Refitiv. Διόλου καλά τα αποτελέσματα για την τράπεζα που, το β’ τρίμηνο του 2019 έγραψε ζημιές ύψους 3,15 δισεκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών ύψους 229 εκατ. δολαρίων, το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Η καθαρή ζημιά, φέτος, δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς για το τρίτο τρίμηνο για τη Deutsche Bank, εν μέσω μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης.

 

Το πρόγραμμα αυτό, το «τρέχει» από το 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers και ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, πλήττοντας βαριά και αυτή. Και, ταυτόχρονα, είχε να αντιμετωπίσει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, χαμηλότερο μερίδιο αγοράς τόσο στην εμπορική όσο και στην επενδυτική τραπεζική, καθώς και μια σειρά αλλαγών διαχείρισης.

 

Η δε 20ετής της προσπάθεια να εισαχθεί στη Wall Street, της κόστισε πολλά: Εκτός από το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων στο οποίο προχωρά, την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας (επί της ουσίας κλείσιμο των trading floors) και τη μεταφορά 74 δισ. ευρώ από ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου της σε μια κανούργια νέα μονάδα (bad bank).

 

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν τώρα ο Sewing; Σκληρός, ψυχρός και μεθοδικός, ο 49χρονος «απαντά» στα ερωτήματα αν η τράπεζα έχει μακροχρόνιο μέλλον, έστω και ως μικρότερη και πιο focused τράπεζα, συνδέοντας την περιουσία του με αυτή, αφού ένα ποσό από την αποζημίωσή του θα επενδύεται στη Deutsche Bank. Με αυτό τον τρόπο, δείχνει την εμπιστοσύνη στο σχέδιό του, στις δυνατότητές του. Όπως και οι μέτοχοι της τράπεζας, οι οποίοι του παρέδωσαν την τύχη της, μετά από την αποπομπή του John Cryan. Ο Sewing, ο οποίος κλέινει τα 30 του χρόνια φέτος στην Deutsche Bank, είναι γνωστό ότι δεν θα διστάσει να πάρει τις «άβολες αποφάσεις» που περιέγραψε.

 

Ως επικεφαλής του retail banking, περιέκοψε, εν μία νυκτί 3.000 θέσεις εργασίας και έκλεισε υποκαταστήματα, ενώ, μόλις ορίστηκε CEO, κατήργησε τα οφέλη για τα στελέχη της τράπεζας, όπως εισιτήρια πρώτης θέσης σε αεροπλάνα και τρένα και τα μπολ με τα φρούτα που δίνονταν κάθε πρωί στους εργαζομένους. Νωρίτερα φέτος, με ένα ψυχρό email, που έφτασε σε 18.000 εργαζομένους της τράπεζας, ξημερώματα Δευτέρας, ειδοποιήθηκαν ότι απολύονται και ότι πρέπει άμεσα να εκκενώσουν τα γραφεία τους. Τόσο ριζοσπαστικός είναι ο Sewing. Μένει να φανεί, αν είναι και τόσο αποτελεσματικός...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Εξαγοράζει την Xilinx η AΜD

Εξαγοράζει την Xilinx η AΜD

Την εξαγορά της Xilinx ανακοίνωσε η εταιρεία τσιπ Semiconductor Advanced Mircro Devices (AΜD), έναντι 35...

Media

Οι τίτλοι των εφημερίδων

Οι τίτλοι των εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά"

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.