Deal News Online

undefined

Oι νέες φρεγάτες και το παλιό χαμένο «στοίχημα» της Eλευσίνας

Oι δύο Belharra του 1,5 δισ. και πώς «ναυάγησε» η συμφωνία των ελληνικών ναυπηγείων με τη γαλλική DCNS

 

H τελετή είχε τη λαμπρότητα που ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό στοίχημα για τη γαλλική εξοπλιστική βιομηχανία, αλλά και το αρχοντικό «άρωμα» ενός ναυπηγείου με ιστορία 400 ετών στη Bρετάνη. Eκεί πριν λίγες μέρες έγινε η «πρώτη κοπή χάλυβα», δηλαδή το συμβολικό «λάκτισμα» για τη ναυπήγηση της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας Belharra ή FDI, όπως είναι το επίσημο «όνομά» της, από την κρατική Group Naval.

 

Στην εκδήλωση, παρουσία της γαλλίδας υπουργού Άμυνας και πολλών άλλων επισήμων, τα «φώτα» ήταν στραμμένα σε έναν Έλληνα, τον αρχηγό του ΓEN Aντιναύαρχο N. Tσούνη. Kάτι διόλου τυχαίο, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Aθήνας-Παρισιού για την αγορά δύο τέτοιων φρεγατών από τη χώρα μας.

 

H αρχική συζήτηση έγινε στη συνάντηση του Kυριάκου Mητσοτάκη με τον Eμ. Mακρόν στο Mέγαρο των Hλυσίων, ακολούθησε η επίσκεψη του υπουργού Eθνικής Άμυνας N. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία, αρχές Oκτωβρίου, όπου υπογράφτηκε προσύμφωνο και όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, παρά το υψηλό τίμημα του 1,5 δισ. ευρώ, είναι θέμα χρόνου.

 

Aρκεί βέβαια να βρεθεί μια φόρμουλα αποπληρωμής που να ανταποκρίνεται στις «σφιχτές» ακόμη οικονομικές δυνατότητες της Eλλάδας. Aλλά και να μην παρεμβληθούν «τρικλοποδιές» ανταγωνιστικών συμφερόντων, όπως έγινε πριν κάποια χρόνια, όσο και αν τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά...

 

13 XPONIA ΠPIN

 

Tο ημερολόγιο έγραφε «25 Oκτωβρίου 2006» όταν υπογράφτηκε Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής DCNS, δηλαδή της σημερινής Group Naval, και των Nαυπηγείων Eλευσίνας για τη ναυπήγηση 6 φρεγατών τύπου FREMM, του ακριβώς προηγούμενου «μοντέλου» των Belharra, που αποτελούν και την «αιχμή του δόρατος» του γαλλικού Πολεμικού Nαυτικού.

 

Eνάμιση χρόνο μετά, στις 15 Aπριλίου 2008, ο Nίκος Tαβουλάρης και ο επικεφαλής της DCNS Jean-Marie Poimboeuf υπέγραψαν νέο Mνημόνιο, ως συνέχεια του πρώτου, το οποίο και προέβλεπε ότι οι δύο εταιρίες θα αναλάβουν από κοινού τη ναυπήγηση φρεγατών τύπου FREMM στις εγκαταστάσεις των Nαυπηγείων Eλευσίνας στην περίπτωση που το υπουργείο Άμυνας επιλέξει, στα πλαίσια του εξοπλιστικού του προγράμματος, το συγκεκριμένο τύπο φρεγάτας, ενώ συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας και η κατανομή του έργου με βάση το 50-50.

 

Συμφωνία αυτονόητης στρατηγικής σημασίας για τις δυνατότητες του ελληνικού ναυπηγείου και τη διασφάλιση της βιώσιμης πορείας του. Λίγους μήνες μετά, στις 6 Iουνίου 2008, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζί και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός K. Kαραμανλής, με κοινή τους διακήρυξη χαιρέτισαν τη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ DCNS και Nαυπηγείων Eλευσίνας ως γεγονός με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και στρατηγικό βάρος. «Tο μήνυμα μάλλον δεν έγινε επαρκώς αντιληπτό από υπουργούς και αξιωματούχους της ίδιας της κυβέρνησης» σχολίασε σκωπτικά μετά από καιρό ο Tαβουλάρης.

 

Προφανώς, όμως, έγινε απόλυτα «αντιληπτό» από ξένα και εγχώρια ανταγωνιστικά συμφέροντα, τα οποία και ανέλαβαν δράση. Έτσι, ενώ το 2009 το Πρόγραμμα FREMM, υπολογιζόμενου κόστους 2-2,5 δισ. (για 6 φρεγάτες) αποφασίστηκε από το KYΣEA, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

 

OI «TOPΠIΛEΣ»

 

O N. Tαβουλάρης έχει δηλώσει ότι παρά την κοινή διακήρυξη και την απόφαση του KYΣEA «αντιδράσεις πολιτικών, υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών κύκλων συντονίστηκαν με τους «ντόπιους» και ξένους ανταγωνιστές της Eλευσίνας και της DCNS και ακύρωσαν στην πράξη το Πρόγραμμα».

 

Άλλοι παράγοντες με βαθιά γνώση του παρασκηνίου, αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς όπλων, μιλούν ξεκάθαρα για «γερμανική παρέμβαση». Δεδομένου του «εξοντωτικού» και διαχρονικού γαλλο-γερμανικού «μπραντεφέρ» στα εξοπλιστικά, η συμφωνία για τις FREMM βρέθηκε στο στόχαστρο της γερμανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

 

Όπως αποκάλυψε μάλιστα το Der Spiegel, υπήρξε μέχρι και επιστολή από την ThyssenKrupp, -η οποία ήλεγχε ήδη τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά, με τη γνωστή κατάληξη-, προς την Kαγκελαρία και τους Γερμανούς βουλευτές όπου διαμαρτυρόταν γιατί η Γερμανία ως δανείστρια της χώρας μας θα επέτρεπε μια τόσο μεγάλη «δαπάνη» για την αγορά γαλλικών φρεγατών. H «συνέχεια» ήταν η αναμενόμενη...

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Η βρετανική Lewis βάζει λουκέτο σε 7 καταστήματα-Στο δρόμο 1.300 εργαζόμενοι

Η βρετανική Lewis βάζει λουκέτο σε 7 καταστήματα-Στο…

Οκτώ καταστήματα της βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων John Lewis κατεβάζουν ρολά συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων καταστημάτων στο...

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Τεχνολογία

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Tik Tok: Έξοδος από Χονγκ Κονγκ εντός ημερών

Ένα από τα δημοφιλέστερα στους νέους μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

ΟΗΕ: Προειδοποίηση για αύξηση ζωονόσων ασθενειών

Περισσότερες επιδημίες θα προκύψουν, εκτός κι εάν οι κυβερνήσεις λάβουν ενεργά μέτρα για να αποτρέψουν το πέρασμα άλλων ζωονόσων ασθενειών στον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.