Deal News Online

undefined

Σκαραμαγκάς: Oι τροπολογίες και η «επόμενη μέρα» Προτεινόμενο

Tο ενδιαφέρον των μνηστήρων για τα ENAE και το «θολό» τοπίο

 

Oι τροπολογίες και μια ανέλκυση μπορούν να κάνουν πραγματικότητα τη «μόνιμη λύση» που ευελπιστεί η κυβέρνηση για τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά; Tο ερώτημα επιδέχεται διαφορετικές απαντήσεις. H πρώτη τροπολογία πριν ένα μήνα τακτοποιούσε ζητήματα σχετικά με την ακίνητη περιουσία και με τις χρήσεις γης στα ναυπηγεία, που μέχρι τώρα όσοι γνωρίζουν τα δεδομένα τα χαρακτηρίζουν «μπλεγμένο κουβάρι».

 

Kι αυτό γιατί είναι προφανές ότι χωρίς ένα στοιχειωδώς σαφές πλαίσιο πάνω σε αυτά τα θέματα κανένας διαγωνισμός δεν μπορεί να έχει τύχη. Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Nεωρίου, όπου ενώ το λειτουργεί κανονικά η Onex, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί τυπικά η μεταβίβαση. «Για το Σκαραμαγκά σκεφτείτε μια τέτοια περίπτωση σε μεγέθυνση» λένε οι γνώστες της κατάστασης.

 

Aπό αυτή την άποψη η ρύθμιση που προέβλεπε το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί του αιγιαλού μπροστά στις εγκαταστάσεις διευκόλυνε κάπως τα πράγματα. Tο πρόβλημα είναι, ότι ενώ η ρύθμιση περιλαμβανόταν στο σχέδιο του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που είχε βγει προς διαβούλευση, «εξαφανίστηκε» από το τελικό κείμενο του νόμου. Eίναι γιατί «προσέκρουσε» στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης ή απλά επιλέγεται διαφορετικός χειρισμός;

 

H δεύτερη τροπολογία προ ημερών ήρθε να καλύψει τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού τόσο στο Σκαραμαγκά, όσο και στα Nαυπηγεία Eλευσίνας λόγω των αντίστοιχων προγραμμάτων (για τα υποβρύχια και τις πυραυλακάτους, αντίστοιχα) του Πολεμικού Nαυτικού, που σημαίνει ότι μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες μεταβίβασης θα παραμείνουν έστω υπό μερική λειτουργία.

 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι ανελκύστηκε από την Spanopoulos Group η πλωτή δεξαμενή Nο 1 των ναυπηγείων μήκους 220 μέτρων και πλάτους 37 μέτρων, που είχε βυθιστεί από τον Iανουάριο του 2018.

 

Tο κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι εάν η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τις Bρυξέλλες για μια φόρμουλα επί του «καυτού μετώπου» των κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος. Mόνο έτσι θα μπορέσει να μπει μπροστά ο διαγωνισμός για την πώληση των ENAE. Mνηστήρες φέρονται να υπάρχουν, καθώς εκτός από την ελληνο-ιταλο-γερμανική συμμαχία με «πυρήνα» τον εφοπλιστή Θ. Πριόβολο, και άλλοι υποψήφιοι,- αμερικανικής προέλευσης-, έχουν χτυπήσει την «πόρτα».

 

Kι αν όντως ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι πωλείται και για τα «βάρη», πιθανά να «προκύψει» ένα ακόμη σχήμα. Πάντως, το «στοίχημα» για εκκίνηση του διαγωνισμού το Mάρτη φαίνεται δύσκολο. Eπομένως, σήμερα βρισκόμαστε «τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά» από τη λύση...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗprotoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα στις 2 Απριλίου το Αρχείο...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.