Deal News Online

undefined

Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό – Σε κινούμενη άμμο κυβέρνηση και νησιά

Τσακώνονται τα κόμματα για τη διαχείριση ενώ οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται

 

Η παραδοχή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το τσουνάμι του μεταναστευτικού /προσφυγικού στην Ελλάδα προκάλεσε αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για «καταστροφική ανεπάρκεια» και ομολογία αδυναμίας και ανικανότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο ως αντιπολίτευση χρησιμοποιούσε παραπειστικά και για καθαρά επικοινωνιακούς και ψηφοθηρικούς στόχους. Και, φυσικά, η οξεία αυτή κριτική της αντιπολίτευσης αντιμετωπίσθηκε με υψηλούς τόνους τόσο από τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη όσο και από την ΝΔ...

 

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, η οξύτατη αυτή αντίδραση, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ίσως τόσο να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση ένα τεράστιο πρόβλημα που κληρονόμησε, και το οποίο διαρκώς διογκώνεται επικίνδυνα, όσο με την αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ν' αποφασίσει την μετεκλογική στρατηγική της, εν όψει μάλιστα καίριων πολιτικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η πορεία της προανακριτικής, η συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικός νόμος και ψήφος αποδήμων, προεδρική εκλογή.

 

Γιατί, αυτά που είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όχι μόνο αποτυπώνουν με δραματική ακρίβεια το τεράστιο πρόβλημα και θέτουν την Ευρώπη προ των ευθυνών της, αλλά δεν περιείχαν ούτε καν ψήγμα κριτικής στην πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης. Και υπ' αυτή την έννοια, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, οι τοποθετήσεις Χρυσοχοΐδη σε ανώτατο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο «μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν τον πυρήνα μιας διακομματικής πολιτικής της χώρας...»

 

Εκτινάχθηκαν ο ροές μετά τον Ιούλιο

 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφού παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τον Ιούλιο και μετά οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατά 120%, τόνισε ότι το πρόβλημα, ιδίως στα νησιά, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ακόμη και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της ΕΕ είχε κινητοποιηθεί «δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων».

 

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι γιατροί ή οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα, χωρίς να μπορούν φυσικά να ανταποκριθούν. «Είναι αδύνατο να υπάρξει συνθήκη φιλοξενίας σε ανθρώπινο επίπεδο με αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή και κοινωνικό όλεθρο».

 

Αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση για την παροχή διεθνούς προστασίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι αποτελεί «πιστή μεταφορά» της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας με «απόλυτο σεβασμό» στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, τόνισε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αποτελεί «πρόβλημα ή διακύβευμα» μόνο των χωρών της πρώτης γραμμής και χαρακτήρισε «ουτοπία» την πεποίθηση κάποιων χωρών ότι κλείνοντας τα σύνορά τους είναι «ασφαλείς» και θα αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών.

 

Στους 4.000 οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

 

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός είπε πως δεν είναι ζήτημα «αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα αλλά «κανόνων», που πρέπει να εφαρμόζονται. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο ιδιαιτέρως «ευαίσθητο», όπως υποστήριξε, θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι έχουν φτάσει τις 4.000 στην Ελλάδα και εξήγησε ότι οι συνθήκες που φιλοξενούνται «δεν τιμούν της Ευρώπη» και γι' αυτό, εξήγησε, απευθύνθηκε με επιστολή στους ομολόγους του προκειμένου κάθε χώρα να αναλάβει έναν αριθμό εξ' αυτών. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση, επισήμανε, «πλην ελαχίστων, μάλλον ενός». «Αυτό δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης, ούτε κανόνων. Είναι ζήτημα πολιτισμού», τόνισε.

 

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Εισπράττεις τον λαϊκισμό που εξέθρεψες

 

Μέσω Facebook ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πρώτος την επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα...», αλλά «και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια», όπως σημειώνει.

 

«Έστω και τώρα ας καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι η διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι επικοινωνία. Ας σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες και να χαϊδεύει τα αυτιά όσων βάζουν εμπόδιο στη λογική. Και ας απομονώσει και καταδικάσει επιτέλους δημόσια τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε λίγο αργότερα ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στην οποία τονίζεται ότι οι θέσεις του υπουργού αποτελούν «κυνική ομολογία αποτυχίας» και «καταστροφικής ανεπάρκειας» της κυβέρνησης. «Η ομολογία του κ. Χρυσοχοΐδη ότι "η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση" αποτελεί μία ακόμη κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα «κατάφερε να διαχειριστεί ένα σύνθετο ζήτημα με όρους ανθρωπιάς αλλά και αποτελεσματικότητας, ακόμα και όταν οι ροές ήταν πολλαπλάσιες των σημερινών.»

 

Χρυσοχοΐδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον κ. Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με μια εξ ίσου πολύ αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία όμως αποδομεί ένα προς ένα τα σημεία κριτικής τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει σαρκαστικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοθαυμάζεται για το δικό του έργο στο προσφυγικό εξηγώντας πως διεθνοποίησε το θέμα και με πόση επάρκεια το διαχειρίσθηκε. Η επάρκεια δεν σχολιάζεται, ξεχειλίζει στα στρατόπεδα και στα νησιά».

 

Για να καταλήξει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν κατάλαβε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι αλλού, εξακολουθεί στον μοναχικό δρόμο ενός παράλληλου σύμπαντος, όπου όποιος διαμαρτύρεται είναι ρατσιστής, όπου το δίκαιο παραβιάζεται-και στην Γαλλία προφανώς-, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, καταγγέλλει συλλήβδην, αδιάκριτα και ασταμάτητα. Ευτυχώς η πολιτική δεν καθορίζεται πια, η Ελλάδα δεν κυβερνάται πλέον από τον επαρκή ΣΥΡΙΖΑ».

 

Με ειρωνικό και σκληρό τρόπο αντέδρασε και η ΝΔ, μέσω κύκλων της.«Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει το ρόλο του σχολιαστή στα social media, τα fake news και τον γνωστό λαϊκισμό του. Σε μόλις τρεις μήνες δείχνει να έχει ξεχάσει τις Μόριες που παρέδωσε. Με το γνωστό θράσος του θέλει να γίνει και τιμητής. Οι Έλληνες όμως θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του κι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά για να δώσει λύσεις».

 

ΚΙΝΑΛ: Η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη

 

Το γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, με ανακοίνωσή του σχολίασε τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη. «Την ώρα που τα νησιά μας και όλη η Ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας επιλέγει να «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ενώ ομολογεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν είναι διαχειρίσιμη», επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική, στην εφαρμογή της Κοινής δήλωσης «Ε.Ε. - Τουρκίας» ως είναι, επιμένει να μην δίνει ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα».

 

Τέλος, καταλογίζει στη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ότι δεν ζητά νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και περιορίζεται σε δήθεν «μέτρα» που δεν λύνουν το πρόβλημα.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.