Aramco: Διαφωνούν με τον πρίγκιπα τα ξένα funds στην IPO των $2 τρισ.

Η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύεται με τους πλουσιότερους πολίτες της, προκειμένου να αγοράσουν μετοχές στην αρχική δημόσια προσφορά της Aramco – από τη γνωστή οικογένεια Olayan και τον πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal έως τους μεγιστάνες με χαμηλό προφίλ στην πίσω αυλή της εταιρείας, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.

 

Ο δισεκατομμυριούχος Olayans, ο οποίος κατέχει σημαντικό μερίδιο στην Credit Suisse Group AG, σκέφτεται να αγοράσει μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων της Aramco. Ο πρίγκιπας Alwaleed βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για να δεσμεύσει σημαντικό ποσό στην IPO, δήλωσαν οι πηγές.

 

Οι εκπρόσωποι της Aramco αναζητούν μια επένδυση από την οικογένεια Almajdouie, των οποίων οι επιχειρήσεις κυμαίνονται από τη διανομή αυτοκινήτων της Hyundai Motor Co. στο βασίλειο μέχρι τον τομέα των logistic. Έχουν επίσης προσεγγίσει τα μέλη της οικογένειας Al-Turki, η οποία ασχολείται με τομείς από την ακίνητη περιουσία έως το εμπόριο, τη διανομή τροφίμων και τα λιμάνια, ανέφεραν οι πηγές.

 

Η Σαουδική Αραβία στρέφεται στις πλούσιες τοπικές οικογένειες – μερικά μέλη των οποίων είχαν κρατηθεί στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ κατά τη διάρκεια της καταστολής της διαφθοράς του 2017 – καθώς επιδιώκει να καλύψει τη ζήτηση για την ιστορική πώληση των μετοχών της Aramco.

 

Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι πλούσιοι επενδυτές θα αγοράσουν μετοχές και οι δεσμεύσεις θα μπορούσαν να ποικίλλουν με βάση την τελική αποτίμηση που αποφάσισε η Aramco, ανέφεραν οι πηγές. Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman έχει επιμείνει εδώ και καιρό ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία αξίζει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό στο οποίο πολλοί δυτικοί fund managers έχουν εναντιωθεί.

 

Οι Olayans διοικούν έναν από τους μεγαλύτερους οικογενειακούς Ομίλους του βασιλείου ένα μέλος της οικογένειας βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Morgan Stanley. Ο παλαιός πατριάρχης Suliman Olayan ξεκίνησε την καριέρα του με έναν πρόδρομο της Aramco πριν ξεκινήσει αργότερα μια ανάδοχο εταιρεία που βοήθησε στην κατασκευή ενός μαμούθ αγωγού για τηνAramco. Η Olayan Group έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα ανώνυμο εταιρικό όμιλο που διαθέτει Burger King σε όλη τη Μέση Ανατολή, διαθέτει μια εταιρεία εμφιάλωσης της Coca-Cola και έχει κοινοπραξίες με την Colgate-Palmolive Co. και την Kimberly-Clark Corp.

 

Ο Alwaleed, γνωστός για τις συμμετοχές του σε εταιρείες από τη Citigroup Inc. στο Twitter Inc. και ήταν μεταξύ των δισεκατομμυριούχων που κρατούσε η κυβέρνηση στο Ritz το 2017. Απελευθερώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2018 και δήλωσε ότι υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης με τις Σαουδαραβικές αρχές που τον άφησαν ελεύθερο να λειτουργεί κανονικά. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Alwaleed αναζητούσε νέες επενδύσεις.


protoselida

World Business

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο εργοστάσιό της στην Γερμανία

Tesla: 10.000 νέες θέσεις εργασίας με το νέο…

Έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Βερολίνου με την λειτουργία,...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον στιχουργό Πυθαγόρα

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον στιχουργό Πυθαγόρα

Με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 40 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου στιχουργού Πυθαγόρα Παπασταματίου,...

Secret Money

 Eμπλοκή με  τον... Hρακλή

Eμπλοκή με τον... Hρακλή

Mε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις προσήλθαν στις συναντήσεις της Tετάρτης, μεταξύ τραπεζιτών και υφ. Oικονομίας...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.