Deal News Online

undefined

Επ. Ανταγωνισμού: Προσχεδιασμένοι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις τράπεζες Προτεινόμενο

Οι "αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών", επισήμανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ υποστήριξε πως ήταν προσχεδιασμένοι εδώ και πολλές εβδομάδες.

 

Αναλυτικά, η Επιτροπή αναφέρει τα εξής:

 

"Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

 

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

 

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.

 

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων."

 

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

 

Νέα έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

 

Συνεχίζει για δεύτερη μέρα τους ελέγχους της στα γραφεία των ελληνικών τραπεζών η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποιείται στις υπηρεσίες καρτών των τραπεζών κι έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών της Viva Wallet για τις χρεώσεις στα POS και σε άλλες συναλλαγές με τις τράπεζες οι οποίες είχαν υποβληθεί το καλοκαίρι.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή έφοδος -η οποία ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και διήρκησε έως τις 18.00- της Επιτροπής αφορούσε καταγγελίες ιδιωτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα στα γραφεία της διοίκησης των πέντε ελληνικών τραπεζών, καθώς και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν έγγραφα ενώ πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονταν στα γραφεία, ακόμη και στους προσωπικούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα συγκεκριμένες λέξεις - κλειδιά.

 

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση την πήρε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι εντελώς ανεξάρτητη. Ήταν μία θεσμική λειτουργία του κράτους, πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σημείωσε ότι υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών και έπρεπε η Επιτροπή να κάνει έλεγχο.

 

Χθες τραπεζίτης ο οποίος μίλησε στο Reuters δήλωσε: "Μας κυνηγάνε για τις τραπεζικές χρεώσεις" και συμπλήρωσε: "Δεν μας επέτρεπαν να φύγουμε από το κτήριο και αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους από όλους τους υπολογιστές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι για να ανησυχούμε."

 

Έτερος τραπεζίτης ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο χαρακτήρισε "περίεργο" το γεγονός ότι η έφοδος πραγματοποιήθηκε αφού οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μείωση ορισμένων χρεώσεων, ενώ υπογράμμισε: "Δεν πιστεύω ότι θα ανακαλύψουν κάτι."

 

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος ξεκίνησε με αφορμή τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις των χρεώσεων.

 

Δυο άλλοι τραπεζίτες που μίλησαν στο Reuters άφησαν να εννοηθεί ότι τα κίνητρα πίσω από την κίνηση ήταν πολιτικά και την αποκάλεσαν "σόου".

 

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενδεχομένως και εντός της ημέρας.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αθλητικά

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Στελέχη της Nova σχολιάζοντας νεότερες απόψεις και προτάσεις διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφορικά με...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.