"Κώδωνα κινδύνου" κρούει η ελληνική ναυτιλία

Αποκαρδιωτικές για την εξέλιξη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης φαίνεται να είναι οι δυο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

 

Η πρώτη αφορά στην εικόνα που έχουν οι νέοι για το επάγγελμα του ναυτικού και τις ευκαιρίες που προσφέρει και πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοβουλία του Ευγενίδιου Ιδρύματος ενώ η δεύτερη έγινε από το PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία δείχνει ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εμπιστεύονται περισσότερο τους Ελληνες αξιωματικούς, αλλά ο αριθμός των διαθέσιμων αξιωματικών στη χώρα μας περιορίζεται.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης στην παρουσίαση της μελέτης έδωσε το στίγμα: «δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία χωρίς έλληνες αξιωματικούς, και ακτοπλοία χωρίς ελληνικά πληρώματα».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα συναρμόδιους υπουργούς ΥΘΥΝΑΛ Γιάννη Διαμαντίδη και Παιδεία Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να δοθούν λύσεις, στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Να σχεδιασθεί δηλαδή και να εφαρμοσθεί ένα «όχημα» ενημέρωσης των νέων της χώρας μας για τις δυνατότητες που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα τόσο σε επίπεδο αποδοχών , όσο και εξέλιξης.

 

Να αναγνωριστούν, επίσης, τα πτυχία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ως ισάξια των ΑΕΙ, να αναβαθμιστούν οι Ακαδημίες αλλά και τα ΚΕΣΕΝ, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε διδακτικό προσωπικό.

 

Ακόμα ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η είσοδος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στη ναυτική εκπαίδευση μέσω των τεχνικών λυκείων. Να υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων να γίνουν πλοίαρχοι και πρώτοι μηχανικοί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης αξιωματικών, χωρίς να έχουν την δυνατότητα όμως για περαιτέρω ακαδημαϊκή εξέλιξη.

 

Ανάλογες σχολές προτείνεται να δημιουργηθούν και για τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοίας και της κρουαζιέρας, ειδικά για το ξενοδοχειακό προσωπικό και τους μάγειρες.

 

Διαβάστε επίσης: Καλύτεροι οι Έλληνες Ναυτικοί Αξιωματικοί


protoselida

World Business

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Στο σφυρί vintage δημιουργίες του Margiela

Συλλέκτης τους θα τα πουλήσει σε δημοπρασία του Sotheby's, στο Παρίσι- ανάμεσά και τους πέντε...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

ΣTHN KYΠPO ΛEEI «NAI»

Mπορεί η Έλενα Mπατούρινα, η πλουσιότερη Pωσίδα, να αγόρασε στην Eλλάδα το μεγάλο φωτοβολταϊκό στα...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Βοδινό και σόγια «καταστρέφουν» τον Αμαζόνιο

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.