"Κώδωνα κινδύνου" κρούει η ελληνική ναυτιλία

Αποκαρδιωτικές για την εξέλιξη της ελληνικής ναυτικής παράδοσης φαίνεται να είναι οι δυο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

 

Η πρώτη αφορά στην εικόνα που έχουν οι νέοι για το επάγγελμα του ναυτικού και τις ευκαιρίες που προσφέρει και πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοβουλία του Ευγενίδιου Ιδρύματος ενώ η δεύτερη έγινε από το PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία δείχνει ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εμπιστεύονται περισσότερο τους Ελληνες αξιωματικούς, αλλά ο αριθμός των διαθέσιμων αξιωματικών στη χώρα μας περιορίζεται.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης στην παρουσίαση της μελέτης έδωσε το στίγμα: «δεν μπορεί να υπάρξει ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία χωρίς έλληνες αξιωματικούς, και ακτοπλοία χωρίς ελληνικά πληρώματα».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα συναρμόδιους υπουργούς ΥΘΥΝΑΛ Γιάννη Διαμαντίδη και Παιδεία Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προκειμένου να δοθούν λύσεις, στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Να σχεδιασθεί δηλαδή και να εφαρμοσθεί ένα «όχημα» ενημέρωσης των νέων της χώρας μας για τις δυνατότητες που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα τόσο σε επίπεδο αποδοχών , όσο και εξέλιξης.

 

Να αναγνωριστούν, επίσης, τα πτυχία των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ως ισάξια των ΑΕΙ, να αναβαθμιστούν οι Ακαδημίες αλλά και τα ΚΕΣΕΝ, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε διδακτικό προσωπικό.

 

Ακόμα ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η είσοδος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στη ναυτική εκπαίδευση μέσω των τεχνικών λυκείων. Να υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή οι απόφοιτοι των ναυτικών λυκείων να γίνουν πλοίαρχοι και πρώτοι μηχανικοί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης αξιωματικών, χωρίς να έχουν την δυνατότητα όμως για περαιτέρω ακαδημαϊκή εξέλιξη.

 

Ανάλογες σχολές προτείνεται να δημιουργηθούν και για τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοίας και της κρουαζιέρας, ειδικά για το ξενοδοχειακό προσωπικό και τους μάγειρες.

 

Διαβάστε επίσης: Καλύτεροι οι Έλληνες Ναυτικοί Αξιωματικοί


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές η Deutsche Bank

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές…

Για πιθανές παραβιάσεις της συμμόρφωσης με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηρίοτητες διερευνάται η Deutsche...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Πανιωνίου και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην είδηση ότι...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.