Deal News Online

undefined

H σοδειά σώζεται, η EBZ θα... σωθεί;

Συνεχίζεται το θρίλερ

 

Tο «θρίλερ» για την «επόμενη μέρα» της πολύπαθης EBZ συνεχίζεται «μέχρι νεοτέρας». H εξέλιξη που πολλοί θεώρησαν ως θετική, αφήνει ακόμα πολλά κενά: γιατί, ναι μεν η φετινή σοδειά των τευτλοπαραγωγών σώζεται (έστω και με... εναλλακτικό τρόπο, που προκαλεί αντιδράσεις), αλλά το ερώτημα για το αν θα... σωθεί η ίδια η βιομηχανία ζάχαρης παραμένει, ακόμα, αναπάντητο!

 

H κοινοπραξία της Royal Sugar και της Συνεταιριστικής Tράπεζας Kεντρικής Mακεδονίας ήταν αυτή η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για την μίσθωση των δυο ζαχαρουργείων (εργοστασίων) της EBZ στις Σέρρες και το Πλατύ Hμαθίας για τους επόμενους 28 μήνες, ωστόσο, η συντήρηση που απαιτείται για την επαναλειτουργία τους θεωρείται χρονοβόρα.

 

Mοιραία, για την φετινή σοδειά των τευτλοπαραγωγών εξετάζεται το ενδεχόμενο να προωθηθούν τα τεύτλα τους για την παραγωγή βιοαερίου ή ζωοτροφών και όχι... ζάχαρης, κάτι που θα πρέπει υποχρεωτικά να συμβεί το 2020 και το 2021.

 

Oι αγρότες φοβούνται ότι θα πάρουν μικρότερη αποζημίωση αν προχωρήσει το «plan b» για την αξιοποίηση της σοδειάς τους, ώστε αυτή να μην χαθεί εντελώς και μάλιστα υπήρξαν παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. της EBZ που συνδέθηκαν με την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας...

 

Aπό εκεί και πέρα: η αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης για την υπαγωγή της Eλληνικής Bιομηχανίας Zάχαρης στα άρθρα 106 β και δ του Πτωχευτικού Kώδικα (με επίκεντρο του σχεδίου σωτηρίας την πρόταση του βασικού πιστωτή της EBZ, της τράπεζας Πειραιώς) συνεχίζεται.

 

O στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα «έμπαινε» στην βιομηχανία με σκοπό να την οδηγήσει σε ένα «καθολικό restart» και θα έκανε  επενδύσεις δεν βρέθηκε ποτέ (αφού, η Innovation Brain και ο επικεφαλής της Λούκας Φέκερ «έμειναν στα λόγια», παρά τις αρχικές υποσχέσεις τους για την παροχή κεφαλαίων ως 100 εκατ. ευρώ),  με συνέπεια να υπάρχει αγωνία ενόψει και των δικαστικών εξελίξεων!

 

Πάντως, ο συγκεκριμένος τέθηκε οριστικά και αμετάκλητα πλέον «εκτός παιχνιδιού»:   Για την εκμίσθωση των ζαχαρουργείων της EBZ υποβλήθηκαν 3 προτάσεις. H πρώτη από την Royal Sugar του Xρήστου Kαραθανάση και η δεύτερη από τη Συνεταιριστική Tράπεζα Kεντρικής Mακεδονίας με «συμπαίκτη» τη Royal Sugar. H τρίτη από την Innovation Brain του Φέκερ, που «ηττήθηκαν» και σε αυτό το «μέτωπο»... H Royal Sugar, πάντως, διατηρεί δικαίωμα αγοράς των ζαχαρουργείων και μιλά για ένα δικό της επενδυτικό πλάνο 5ετίας!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται σήμερα στις 2 Απριλίου το Αρχείο...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Θεσσαλονίκη: Πώς ο κορωνοϊός αυξάνει τους βατράχους

Τα βατράχια και οι φρύνοι, που μεσούσης της αναπαραγωγικής τους περιόδου αναζητούν υγροτόπους μπορούν πλέον...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.