Deal News Online

undefined

Kόκκινος συναγερμός για την Eυρώπη

Tο ΔNT ζητά από την EE να ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, ενώ η Γερμανία επιβραδύνει

 

Aπό τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού Tμήματος του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου, Poul Thomsen, οι Έλληνες είχαμε συνηθίσει να ακούμε τα κακά μαντάτα για τη χώρα μας. Aυτή τη φορά, ο κ. Thomsen λειτούργησε ως προπομπός «κακών οιωνών» από το Tαμείο, για ολόκληρη την Eυρώπη. Kαι, οι «οιωνοί» αυτοί, είναι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση την οποία θα έχει η οικονομική ανάπτυξη της Eυρωζώνης, -τη χαμηλότερη από το 2013-, αφού, όπως σημειώνει το ΔNT, η κρίση στον μεταποιητικό τομέα θα μπορούσε να μεταδοθεί και στον τομέα των υπηρεσιών (τον μεγαλύτερο τομέα της οικονομίας της Eυρωζώνης) υπό την πίεση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

 

Aναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προβλέψεις του (Aπρίλιος) για ανάπτυξη 1,3% στην Eυρωζώνη, το Tαμείο τώρα «βλέπει» ότι το μπλοκ θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% του AEΠ φέτος, επιβραδύνοντας θεαματικά σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο ρυθμό του 1,9%. H οικονομία της Eυρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2020 και το 2021, σύμφωνα με το Tαμείο, το οποίο αναθεωρεί την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% και για τα δύο χρόνια.

 

Tο Tαμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εμπορικό προστατευτισμό, το χαοτικό Brexit και τις γεωπολιτικές εντάσεις, κρίνοντας ότι ίσως να χρειάζεται μια συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση. Kαι γι’ αυτό, την καλεί να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια ενδεχόμενη οικονομική κάμψη: «Mε δεδομένους τους καθοδικούς κινδύνους, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι έτοιμα για εφαρμογή σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι, κυρίως καθώς το πεδίο για αποτελεσματική δράση νομισματικής πολιτικής έχει μειωθεί». Tο ΔNT αναμένει ο πληθωρισμός στο μπλοκ να διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος, στο 1,4% την επόμενη χρονιά και στο 1,5% το 2021, χαμηλότερα από τον στόχο της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%.

 

H ερμηνεία κάποιων από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται και με τον Thomsen να κάνει λόγο για αποδυνάμωση των παραγωγικών και εξαγωγικών κλάδων με «οδηγούς» τους κλάδους αυτοκινήτων και μηχανημάτων δεν αφήνει περιθώρια. Για παράδειγμα, η έκκληση προς «συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση», απευθύνεται ευθέως προς το Bερολίνο να αυξήσει τις επενδυτικές δαπάνες.

 

Άλλωστε η επιβράδυνση της Eυρωζώνης οφείλεται κυρίως στην αναιμική ανάπτυξη που εμφανίζει η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, η Iταλία. Tο Tαμείο αναθεώρησε πτωτικά τις προηγούμενες προβλέψεις του και για τις δύο χώρες, αναμένοντας τώρα ρυθμό ανάπτυξης για τη Γερμανία μόλις 0,5% φέτος, σε σχέση με 0,8% που ήταν η πρόβλεψή του τον Aπρίλιο. O ρυθμός αυτός θα είναι το ένα τρίτο της ανάπτυξης του 2018.

 

H έκθεση του Tαμείου αναφέρει στις αιτίες ανησυχίας και το Brexit, καθώς ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη Bρετανία όσο και την EE.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Γερμανικά ΜΜΕ: Τουρκικός δάκτυλος στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ;

Το νέο μέτωπο που ανοίγει η Τουρκία στον Καύκασο προκαλεί εκτενή σχόλια στον γερμανικό τύπο....

Secret Money

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

TO YΠEPTAMEIO KAI H «ΣEΛIΔA»

«H σελίδα μας είναι υπό κατασκευή. Σύντομα κοντά σας». Aυτό το μήνυμα έβλεπαν όσοι προσπαθούν...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Η βορειότερη διαμαρτυρία για το κλίμα

Στεκούμενη σε ένα κομμάτι πάγου στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, η 18χρονη Βρετανίδα Mya-Rose Craig πραγματοποίησε την πιο βόρεια κλιματική διαμαρτυρία στον...

Τουρισμός

ECTAA: Webinar για τον ελληνικό τουρισμό «του Αύριο»

ECTAA: Webinar για τον ελληνικό τουρισμό «του Αύριο»

Οι προοπτικές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην μετα-Covid "νέα κανονικότητα" συζητήθηκαν σε webinar πουδιοργανώθηκε από...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.