Στο μικροσκόπιο 980 φοροαπαλλαγές

Με σκοπό να αποκατασταθούν αδικίες και ανισορροπίες του συστήματος και να εξοικονομηθούν ποσά για φορολογικές ελαφρύνσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο 980 φοροαπαλλαγές, οι οποίες αφορούν 901 κατηγορίες φορολογουμένων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις για μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%, για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, ακόμη και για περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών.

 

Ο υπουργός Οικονομικών είναι αναγκασμένος να κινηθεί στο πλαίσιο του ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. «Αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος.

 

Φόρος αυτόματου υπερτιμήματος

 

Σύμφωνα με το "Βήμα" κύκλοι της Καραγεώργη Σερβίας αναφέρουν ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα της επαναφοράς του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος (φόρος υπεραξίας) ο οποίος θα επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο που πωλεί ακίνητο (με συνετλεστή από 5% ως 20%). Το παραπάνω προτείνεται σε συνδυασμό με τη δρασική μείωση του φόρου μεταβίβασης που επιβαρύνει τους αγοραστές. Ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται σήμερα σε 8% ως 10% επί της αντικειμενικής αξίας και προτείνεται η μείωσή του στο 1% ως 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

 

Νέο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές

 

Στο πλαίσιο του ισοδύναμου αποτελέσματος, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει όλες τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Σημειώνεται ότι ήδη μειώθηκαν στο μισό οι φοροαπαλλαγές των τόκων των στεγαστικών δανείων, των ασφαλιστικών εισφορών και των ιατρικών εξόδων.

 

Παράλληλα, εξετάζεται η περικοπή των παρακάτω φοροαπαλλαγών:

 

- για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που "κοστίζουν" στον προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.

 

- για τα νομικά πρόσωπα (292 εκατ. ευρώ)

 

- για τα ακίνητα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (168 εκατ. ευρώ)

 

- για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (100 εκατ. ευρώ).

 

- για το τέλος ταξινόμησης διαφόρων οχημάτων

 

Ο ευρύτερος σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Ως έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων στη διεύθυνση forologikosdialogos@minfin. gr ώστε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου


protoselida

World Business

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Εντός του 2020 πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb, σύμφωνα με...

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.