Deal News Online

undefined

Επενδύσεις 100 εκατ. «ανασταίνουν» την Hellenic Steel

Πνοή στην πτωχευμένη Ελληνική Χαλυβουργία (Hellenic Steel) δίνει το σχέδιο επενδύσεων της αμερικανικής Jordan International Co, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ το deal, το οποίο επισφραγίστηκε με τις υπογραφές των εμπλεκόμενων πλευρών, προβλέπει μεταξύ άλλων την μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού.

 

Το σχέδιο εξυγίανσης


Η απόφαση για την εξυγίανση της Hellenic Steel δεν ήταν αναπάντεχη καθώς οι συζητήσεις για συνεργασία με τον πρώην πελάτη της εταιρίας, Aμερικανο-ισραηλινό επενδυτή Nεϊθαν Mιλικόφσκι, είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

 

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει σημαντικές επενδύσεις οι οποίες σε βάθος τριετίας θα αγγίξουν τα  100 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας.

 

Η αρχική παραγωγή της εταιρείας θα αγγίξει τους 350.000 τόνους χάλυβα, αξιοποιώντας το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα σταδιακά να κάνει εξαγωγές προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ τα 1.100 στρέμματα των εγκαταστάσεων της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη θα αξιοποιηθούν ώστε να έχουν άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

 

Πώς οδηγήθηκε στην πτώχευση


Η Hellenic Steel η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση του βορρά, με έδρα την Θεσσαλονίκη, ηγέτιδα στον κλάδο του χάλυβα και ο μοναδικός παραγωγός στον τομέα της ψυχρής έλασης στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε οφειλές προς τις τράπεζες, οδηγήθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ιταλική Ilva Spa.

 

Μάλιστα το 2010 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης άγγιξε τα 210 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, οι υποχρεώσεις προς την Ilva έφεραν την πτώχευση το 2014.

 

Η ιστορία της Hellenic Steel και η προϊστορία με την Jordan International


H Hellenic Steel, η οποία παρήγαγε χάλυβα ψυχρής έλασης, γαλβανισμένο χάλυβα, λευκοσίδηρο, ιδρύθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη από τον Eλλημοαμερικάνο Tομ Πάππας, μαζί με την Esso Pappas και υπήρξε σημαντική δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μέσω των εξαγωγών της.

 

H Jordan International των Aμερικανοϊσραηλινών Nτάνιελ και Nεϊθαν Mιλικόφσκι, την οποία εκπροσωπεί ο Σ. Kωνσταντινίδης στην Eλλάδα, είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την Ilva Spa προκείμενου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.H Jordan International έχει ήδη καταβάλλει το τίμημα των 13 εκατ. η οποία ήταν και το καθοριστικό βήμα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία.

 

Ο Mιλικόφσκι που τυχαίνει να είναι και ξάδερφος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πελάτες που είχε η Hellenic Steel επί σειρά ετών. Σε ετήσια βάση η Jordan International Co αγόραζε τουλάχιστον 120.000 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν χρονιές που οι δύο εταιρίες είχαν συναλλαγές που αφορούσαν σε 200.000 τόνους.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της μεταβίβασης


Οι εκκαθαριστές της Hellenic Steel κ.κ. Νίκος Μαράντος και Δημήτρης Αντωνίου μεταβίβασαν σήμερα τα στοιχεία ενεργητικού της εταιρείας στην αγοράστρια Hellenic Steel Acquisition Co, υλοποιώντας τις διατάξεις επικύρωσης της συμφωνίας (απ. 7304/2019 Πολ. Πρωτ. Θεσσαλονίκης).

 

Οι εκκαθαριστές είχαν τη συνδρομή του τμήματος αναδιάρθρωσης της με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Χατζηπαύλου, Financial Advisory Services Partner, που είχε ορισθεί ως ειδικός σύμβουλος, καθόλη τη διαδικασία εκκαθάρισης, από την περιόδο του Ιανουαρίου 2017 μέχρι σήμερα.

 

Επίσης, το Δικηγορικό Γραφείο Πέτρου Δούμπη και Συνεργάτες σε όλη την περίοδο εκκαθάρισης και το Δικηγορικό Γραφείο Σεραφείμ Σωτηριάδη και Συνεργάτες στη διαδικασία εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης.

 

Από την πλευρά των πιστωτών συμμετείχαν η εταιρεία ILVA Spa και το Δικηγορικό Γραφείο του Επαμεινώνδα Στυλόπουλου.

 

Σημειώνεται ότι οι εκκαθαριστές της εταιρείας κ.κ. Ν.Μαράντος και Δ.Αντωνίου διεξήγαγαν το σύνολο των διαπραγματεύσεων τόσο με τον βασικό πιστωτή της Hellenic Steel Co, ILVA Spa, γεγονός που οδήγησε στην κατάρτιση πλαισίου συμφωνίας εξυγίανσης.

 

Αναλυτικά, στα πλαίσια του αρ. 106βδ, συντάχτηκε η έκθεση εμπειρογνώμονα από την Deloitte, με τη συναίνεση του 96,3% του συνόλου των πιστωτών καθώς και με τους επενδυτές.

 

Το τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε στα 12 εκατ. Ευρώ, πλέον της ανάληψης του κόστους περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.

 

Σε περίπτωση που το Υπουργείο δώσει παράταση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ο επενδυτής θα καταβάλλει επιπλέον 1 εκατ. Ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί στους πιστωτές.


World Business

Lufthansa: Συρρίκνωση της λειτουργίας της λόγω κορωνοιού

Lufthansa: Συρρίκνωση της λειτουργίας της λόγω κορωνοιού

Τουλάχιστον 150 αεροσκάφη καθηλώνει στο έδαφος η αεροπορική εταιρία Lufthansa, γεγονός που αυξάνει σημαντικά των...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.