Μπορεί ένα... barn find να αλλάξει τον κόσμο της τέχνης;

Τα μάτια όλων των συλλεκτών έχουν στραφεί επάνω στον πίνακα του da Vinci(;) που βρέθηκε στην κεντρική Γαλλία

 

Μπορεί ο “Salvator Mundi” του Leonardo da Vinci, ο οποίος είναι ο ακριβότερος πίνακας που έχει πουληθεί ποτέ από ιδιώτη (450 εκατ. δολάρια) και έχει τα ακριβότερα ασφάλιστρα (790 εκατ. δολάρια) στον κόσμο, να παραμένει το πρώτο θέμα συζήτησης, -μιας και αμφισβητείται η αυθεντικότητά του-, όμως ένας άλλος πίνακας έρχεται να προσδώσει διαστάσεις... θρίλερ στην αποκάλυψή του. Πρόκειται για ένα σχεδόν... barn find, έναν ξεχασμένο για δεκαετίες στις αποθήκες του Chateau de Valencay πίνακα, ο οποίος, βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, είναι ένα πορτρέτο του Machiavelli δια χειρός da Vinci.

 

Όλοι οι συλλέκτες του κόσμου, τώρα, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Μπορεί αυτό το μοναδικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας δημιούργημα να ήταν ξεχασμένο στις αποθήκες του πύργου;

 

Όλα συνηγορούν πως μπορεί και ναι. Γιατί, μπορεί ο πίνακας να είναι ανυπόγραφος, όμως βρισκόταν στον συγκεκριμένο πύργο, ο οποίος ανήκε στον Ταλλεϋράνδο, πρίγκιπα και υπουργό του Ναπολέοντα, ο οποίος ήταν πολύ πλούσιος συλλέκτης έργων και είχε σπουδαίες συλλογές. Μαζί του, βρέθηκε και ένα σημείωμα το οποιο είχε γράψει ο διαχειριστής του chateau de valencay, για τον συγκεκριμένο πίνακα, το 1874: «Ζήτησα από τον θυρωρό να συσκευάσει και βάλει στο τραίνο ένα κιβώτιο που περιέχει έναν πίνακα (Μακιαβέλι από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι)», γράφει το σημείωμα.

 

Μπορεί λοιπόν αυτός ο πίνακας να απεικονίζει τον Ιταλό φιλόσοφο, στοχαστή της Αναγέννησης και να έχει φιλοτεχνηθεί από τον συμπατριώτη του, αποδεικνύοντας ότι όντως υπήρχε μεταξύ τους συνάντηση; «Δεν είναι αδύνατο», λέει η διευθύντρια του πύργου, Σιλβί Ζιρού, ενώ η διευθύντρια αρχείων του νομού Εντρ, όπου βρίσκεται ο πύργος, «δείχνει» προς το σημείωμα και τα αρχεία που συμφωνούν πως πρόκειται για έργο του da Vinci. «Βέβαια, δεν σημαίνει ότι επειδή το λένε τα αρχεία, είναι και αλήθεια», επισημαίνει.

 

Γι’ αυτό το λόγο και ετοιμάζεται μια πραγματογνωμοσύνη, η οποία και θα μας δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι είναι αυτός ο πίνακας: Η ζωγραφική σε ξύλο διαστάσεων 55 επί 42 εκατοστών απεικονίζει έναν άνδρα η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη, με γενειάδα, φαλακρό, απροσδιόριστης ηλικίας, ντυμένο στα μαύρα, με μυστηριώδες βλέμμα. Και, αν διαπιστωθεί πως είναι γνήσιος, και πως απεικονίζει όντως τον Machiavelli, τότε το ενδιαφέρον των συλλεκτών για τους Grand Masters, σίγουρα θα μεγαλώσει περισσότερο...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Αθλητικά

Hall of Fame: Στην τάξη του 2020 o Κόμπι Μπράιαντ

Hall of Fame: Στην τάξη του 2020 o…

Το Hall Of Fame παρακάμπτει την εκλογική διαδικασία και καθιστά τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ πρώτο...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.