Το νέο challenge για την παγκόσμια οικονομία

Η κλιματική αλλαγή φέρνει δραματικές επιπτώσεις- 7% του διεθνούς ΑΕΠ θα χαθεί ως το τέλος του αιώνα

 

Tο 85% της Βενετίας, έχει καλυφθεί από το νερό. Η πόλη, στην οποία έχει καταγραφεί και ένας θάνατος από τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει». Οι καταστροφές, είναι ανυπολόγιστες.

 

Ο δήμαρχος της πόλης, Luigi Bruniaro, αρκείται στο να πει ότι, σε πρώτη φάση, οι ζημιές στη Βενετία «ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

 

Η κατάσταση σε αυτή την πόλη, που είναι κάπως πιο «ευαίσθητη», είναι μάλλον ένα καλό «καμπανάκι», μια καλή άσκηση επί χάρτου για τις καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα, τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Από οικονομοτεχνικής απόψεως, η ζημιά είναι δεδομένη. Και η παγκόσμια οικονομία, όπως και το παγκόσμιο εμπόριο, θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή.

 

Όπως η ναυτιλία αναζητά νέους δρόμους μέσα από τους πάγους που λιώνουν, έτσι και η οικονομία ήδη έχει αρχίσει να βλέπει τους δικούς της «δρόμους», λόγω ακριβώς της αλλαγής του κλίματος.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γερμανού αντασφαλιστή Munic Re, βάσει των οποίων, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι -συνδεόμενες με την κλιματική αλλαγή- φυσικές καταστροφές κόστισαν περισσότερο φέτος.

 

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι υλικές ζημιές αντιπροσωπεύουν γενικά ένα ποσό ύψους 37,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (42 δισ. δολάρια), για 370 φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον πλανήτη.

 

Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια που καταμετρήθηκαν τον περασμένο χρόνο. Ο δε μέσος όρος των τελευταίων 30 ετών, ανέρχεται στα 69 δισ. δολάρια. Αλλά, αυτή είναι μόνο η αρχή.

 

Μελέτες για το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έχει κάνει το ΔΝΤ και αρκετοί άλλοι φορείς. Πιο πρόσφατη, η έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας του ΗΠΑ, η οποία διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα συρρικνώσει κατά 7% το παγκόσμιο ΑΕΠ ως το τέλος του αιώνα, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να βιώνουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.

 

Χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, θα απωλέσουν το 10% των εθνικών οικονομιών τους, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν σε όρους περιβαλλοντικής καταστροφής.

 

Το ίδιο ποσοστό θα απωλέσουν η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ για την Αγγλία η «ζημιά» προσδιορίζεται στο 4% του ΑΕΠ. Κανείς δεν θα γλιτώσει, ωστόσο, λέει η μελέτη η οποία ανέλυσε δεδομένα από 174 χώρες μεταξύ 1960-2014 για να καθορίσει τη σχέση μεταξύ ακραίων καιρικών συνθηκών και οικονομικών δεικτών.

 

«Είτε μιλάμε για κρύα είτε για ζεστά κλίματα, ξηρασίες, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, κάθε απόκλιση των καιρικών συνθηκών από την ιστορική νόρμα έχει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις», σχολίασε σχετικά ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Οικονομικών του Κέιμπριτζ, Kamiar Mohaddes.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167 εκατομμύρια

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167…

Παρά τον οξύτατο ανταγωνισμό που δέχεται από άλλες πλατφόρμες διαμοιρασμού τηλεοπτικών σειρών και ταινιών (Disney...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Υγεία & Διατροφή

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

Καθημερινό φαινόμενο για τους φαρμακοποιούς αποτελεί πλέον η έλλειψη φαρμάκων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό...

Τουρισμός

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

Συνεχώς αυξανόμενο είναι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των Φινλανδών τουριστών για την χώρα μας, καθώς...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.