Deal News Online

undefined

Γερμανία : Απέφυγε την ύφεση με εξαγωγές προς ΗΠΑ

Η Γερμανία απέφυγε την ύφεση στην οικονομία της το τρίτο τρίμηνο χάρη στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται πως η υποχώρηση του ευρώ και οι συνέπειες της εμπορικής διαμάχης Αμερικής – Κίνας την ευνόησαν.

 

Τα στοιχεία που μεταδίδει το ΑΠΕ καταδεικνύουν ότι η αμερικανική ζήτηση για γερμανικά προϊόντα παραμένει ισχυρή, χωρίς να επηρεάζεται από τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

 

Ρυθμός ανάπτυξης 0,1% στο τρίτο τρίμηνο


Η γερμανική οικονομία, που εξαρτάται από τις εξαγωγές, απέφυγε την ύφεση το τρίτο τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές, οι κρατικές δαπάνες και οι κατασκευές τη βοήθησαν να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. Οι εξαγωγές ήταν καλύτερες σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

 

Συνολικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο ύστερα από μείωση κατά 1,3% το δεύτερο, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να παραμένουν οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες της Γερμανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

 

Οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο ύστερα από αύξηση κατά 5,3% τους τρεις προηγούμενους μήνες. Οι εξαγωγές στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση αφού έμειναν στάσιμες το δεύτερο τρίμηνο.

 

«Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κινούνται ομαλά», δήλωσε στο Reuters ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, προσθέτοντας ότι το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά 14% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του 2018. Το πιο αδύναμο ευρώ καθιστά τις γερμανικές εξαγωγές λιγότερο ακριβές.

 

«Το ισχυρό δολάριο είναι μια από τις μακροοικονομικές παρενέργειες της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ προς την Κίνα. Οδηγεί σε εκτροπή εμπορίου», δήλωσε ο Φελμπερμάιερ. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν ολοένα και πιο πολλά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία καθώς οι δασμοί καθιστούν τις ανταγωνιστικές εισαγωγές από την Κίνα πιο ακριβές.

 

Ωστόσο ο Φελμπερμάιερ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η εμπορική πολιτική του Τραμπ μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε ισχυρότερη παραγωγή των γερμανικών εταιριών στις ΗΠΑ. «Ήδη υπάρχει μια μετακίνηση θέσεων εργασίας αλλά δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα στοιχεία για τις εξαγωγές», δήλωσε.

 

Οι ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τη Γαλλία βοήθησαν τη Γερμανία να αντισταθμίσει τις στάσιμες εξαγωγές προς την Κίνα. Αυτές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με ετήσιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο και 6,3% το πρώτο. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη ζήτηση από την Κίνα για να τροφοδοτεί τις εξαγωγές της και μαζί με αυτές, τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στο μεταποιητικό τομέα και τα φορολογικά της έσοδα.


protoselida

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Αγγλία: Οδηγίες για αποβολές όσων βήχουν εσκεμμένα

Οι ποδοσφαιριστές που βήχουν σκόπιμα στους αντιπάλους ή τους διαιτητές εν μέσω της πανδημίας COVID-19 θα δέχονται κόκκινες ή...

Αυτοκίνητο

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Όταν η Mercedes αποφασίζει να βγάλει συλλεκτική έκδοση που θα κατασκευάζεται στο Affalterbach, την έδρα...

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Περιβάλλον

 Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω κορωνοϊού

Ζάκυνθος: Ρεκόρ ωοτοκίας καρέτα - καρέτα λόγω…

Έσπασε ρεκόρ 25ετίας ο φετινός αριθμός φωλιών των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο, σε μια θετική παράπλευρη...

Τουρισμός

ΑEGEAN – ΣΕΤΕ: πακέτο διακοπών για προσωπικό Πολιτικής Προστασίας

ΑEGEAN – ΣΕΤΕ: πακέτο διακοπών για προσωπικό Πολιτικής…

Η AEGEAN και ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.