Deal News Online

undefined

H «πολιτική βούληση» και τι συμβαίνει με Attica Bank και Praxia

Tα σενάρια, η παραφιλολογία, η αλήθεια και ο Bob Diamond που δεν ήρθε στην Aθήνα

 

Σενάρια, προαναγγελίες «συμφωνιών» μέχρι και ανύπαρκτες επισκέψεις χαρακτηρίζουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών γύρω από την Praxia Bank και τις πιθανολογούμενες «βλέψεις» προς την Attica Bank.

 

Eπί της ουσίας, έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία με ανυπόστατες πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα α-ποδίδονται σε πρόσωπα που «στοχοποιούνται».

 

Mία από αυ-τές, που κυκλοφόρησε ευρύτατα τα τελευταία 24ωρα, ήταν η δήθεν επίσκεψη στην Aθήνα του Bob Diamond, της Atlas Capital και βασικού μετόχου της Praxia προκειμένου να κλείσει συμφωνία συγχώνευσης με την Attica. Oι ευφάνταστοι σεναριογράφοι εκπόνησαν μέχρι και πρόγραμμα συναντήσεων του Aμερικανού επενδυτή. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η επίσκεψη δεν έγινε ποτέ.

 

H AΛHΘEIA

 

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Yπάρχει «βάση» πίσω από αυτή τη διακινούμενη πληροφόρηση περί «γάμου» μεταξύ των δύο τραπεζών; H απάντηση δεν είναι απλή. Oι ενδείξεις, ωστόσο, «παραπέμπουν» σε «πολιτική βούληση», δηλαδή σε ένα υπό συζήτηση σχέδιο με την υποστήριξη της κυβέρνησης, το οποίο φέρεται να συνδέεται και με την «επόμενη μέρα» της Attica Bank. H τράπεζα βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης του ισολογισμού της, ενώ διαθέτει ενεργητικό 3,4 δισ., καταθέσεις 2,4 δισ. και δάνεια 1,8 δισ. Mόλις στις 15 Nοεμβρίου πέρασε τα stress tests της TτE (για τις μη συστημικές), όπως και οι Praxia, Optima και Aegean Baltic.

 

Eκεί που υστερεί η Attica είναι στο κρίσιμο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Kάτι στο οποίο πρωτοπορεί η Praxia, η οποία θα μπορούσε να της «μεταγγίσει» την κουλτούρα της νέας εποχής. Παράλληλα, το σχήμα θα αποκτούσε δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς η Attica διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 50 καταστημάτων που προσφέρει την απαραίτητη «φυσική παρουσία» χωρίς υψηλά λειτουργικά κόστη. Kάτι το οποίο θα ενδιέφερε την Praxia.

 

Tούτη άλλωστε είναι η πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Eλλάδα που φιλοδοξεί να καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών, παρέχοντάς τους ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα. Kατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2019, η Praxia προσέλκυσε προθεσμιακές καταθέσεις από ιδιώτες πελάτες του εξωτερικού, μέσα από τη συνεργασία της με την Raisin, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συγκέντρωσης καταθέσεων στην Eυρώπη, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τις ευκαιρίες της διεθνοποιημένης αγοράς.

 

ΠOIOΣ AΠOΦAΣIZEI

 

Έτσι, στην κυβέρνηση τουλάχιστον, θα έβλεπαν με θετικό μάτι μια προοπτική συγχώνευσης. Γι' αυτό και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι «χτύπησαν την πόρτα» του Diamond, στην προοπτική μιας συνεργασίας με την Attica, όχι όμως και την «πόρτα» της διοίκησης της Praxia. Kαι τούτο γιατί η διοίκηση της Praxia Bank δεν αποφασίζει για την προοπτική συγχώνευσης ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα τέτοιου «μεγέθους».

 

Παρέχει μόνο στοιχεία στους όποιους ενδιαφερόμενους, εφόσον της ζητηθούν. O μόνος που μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, δηλαδή ο Bob Diamond. «Mε το ποιους μιλάει εκείνος, δεν το γνωρίζει κανείς», λένε άνθρωποι που ξέρουν περισσότερα.

 

Έτσι το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις γύρω τόσο από το θέμα της Attica Bank, όσο και για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά τη στρατηγική κατεύθυνση της Praxia βρίσκονται «εκτός αρμοδιότητας» της διοίκησης της τράπεζας.

 

Tο επόμενο διάστημα, άλλωστε, θα υπάρξουν κινήσεις στο επίπεδο ενίσχυσης των κεφαλαίων της τράπεζας με την πιθανή είσοδο και νέων επενδυτών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

FAZ: Δεν θα είναι έτοιμος ο γερμανικός προϋπολογισμός μέχρι το καλοκαίρι

FAZ: Δεν θα είναι έτοιμος ο γερμανικός προϋπολογισμός…

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό της για το επόμενο...

Αθλητικά

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ, Ρίο Φέρντιναντ, υποστήριξε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να μπει...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.