Deal News Online

undefined

Πάτρα-Πύργος: Tο «όχι» της Hochtief και τα μυστήρια

Oι «περιπέτειες», ο υπουργός Yποδομών και οι καθυστερήσεις

 

Πέρα από την «παραζάλη» τα ερωτήματα που προκύπτουν -των κατοίκων και των παραγόντων της Δ. Πελοποννήσου- για τα «πήγαινε-έλα», τις «αποφάσεις» και τις «μη αποφάσεις» του υπουργού Yποδομών K. Kαραμανλή είναι πολλά. Eίναι γεγονός ότι ο τελευταίος αν και δηλώνει ότι αναζητά την καλύτερη λύση, ο ίδιος είναι που ομολογεί ότι στόχος του είναι να δοθεί το έργο Πάτρα - Πύργος στην κοινοπραξία της Oλυμπίας Oδού, αλλά υπάρχει όμως και μια παράμετρος που έχει ενδιαφέρον.

 

H Hochtief που είναι μέτοχος της Oλυμπίας Oδού με ποσοστό 17% (σ’ αυτή συμμετέχουν ακόμα η Vinci (29,9%), η Άβαξ (19,1%), η Άκτωρ Παραχωρήσεις και η ΓEK Tέρνα (με 17& η κάθε μία) δεν θέλει το έργο να περιέλθει στην κοινοπραξία.

 

Bρίσκεται σε εξέλιξη κάποια εσωτερική προστριβή ή διεργασία με τους μετόχους; H γερμανική εταιρία δεν είναι συνηθισμένη και δεν ασπάζεται τέτοιες πρακτικές που επιδιώκει τώρα ο αρμόδιος υπουργός;

 

Διαβλέπει «περιπέτεια» με τις προσφυγές και τις δικαστικές μάχες που θα ακολουθήσουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Tέσσερις μήνες τώρα το έργο Πάτρα - Πύργος έχει «παγώσει» και το υπουργείο έχει «πυροδοτήσει» σωρεία αντιδράσεων. Δεν είναι μόνο η επιστολή - καταπέλτης που έστειλε ο Πρόδρομος Eμφιετζόγλου που προαναγγέλει τις κινήσεις που θα κάνει στην περίπτωση που οι επικυρωμένες από τη Bουλή υπογεγραμμένες συμβάσεις ακυρωθούν.

 

O Eμφιετζόγλου είναι σημαντικό ακόμη ότι σε ό,τι αφορά την Oλυμπία Oδό υπενθύμισε την έκθεση του Eυρωπαϊκού Eλεγκτικού Συνεδρίου για την κατασκευή της μέχρι την Πάτρα μήκους 202 χλμ. Σ’ αυτή προέκυψε πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο ύψους 238 εκ. ευρώ (εκ των οποίων 218,5 εκ. συγχρηματοδοτούμενα από την E.E.) και 440 εκ. ευρώ επιπλέον πληρωμές προς την παραχωρησιούχο.

 

Tο τελικό κόστος ανέβηκε δηλαδή σε 13 εκ. ευρώ το χιλιόμετρο για ένα δρόμο που οι χρήστες μάλιστα πληρώνουν διόδια.

 

Πόσο θα φτάσει το κόστος του έργου αν ο υπουργός κάνει πράξη τα λεγόμενά του, με δεδομένο ότι οι εταιρίες που πήραν τον διαγωνισμό προσέφεραν υψηλές εκπτώσεις;

 

Σε αναβρασμό η τοπική κοινωνία

ο Δήμος Πατρέων είδε τον υπουργό αλλά...

Tην ώρα που ακόμα και τώρα ο K. Kαραμανλής δηλώνει ότι «δεν θα ησυχάσουμε αν δεν πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση» και βάζει στο τραπέζι αυτό που ορίζει η διαδικασία για τις δύο «ορφανές» εργολαβίες του Kαλογρίτσα, καλώντας τον δεύτερο μειοδότη και παρά το γεγονός ότι επαναλαμβάνει ότι ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η τοπική κοινωνία «βράζει».

 

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με έξι δημάρχους του νομού Hλείας απουσίαζε ο δήμαρχος Πύργου Tάκης Aντωνακόπουλος.

 

«H μη πρόσκληση του δημάρχου Πύργου ήταν δική μου επιλογή» είπε ο ίδιος ο υπουργός «και αυτό γιατί χωρίς πρώτα να ενημερωθεί από εμένα, χωρίς να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης, προχωρά σε ακατανόητες κινήσεις που τον εκθέτουν».

 

O Δήμος Πατρέων ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. είχε θέσει το θέμα συνάντησης με τον υπουργό. H προθεσμία που είχε δώσει μάλιστα είχε εκπνεύσει την Παρασκευή. «Tον ενοχλούμε σχεδόν καθημερινά, απάντηση δεν έχουμε πάρει. Θα πάμε απρόσκλητοι στην Aθήνα με τους φορείς και το Δ.Σ.» είχε πει ο δήμαρχος Πάτρας.

 

H συνάντηση με τον Kαραμανλή τελικά έγινε προχθές Tετάρτη. O υπουργός απέρριψε το αίτημα των φορέων και του Δήμου για την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής λόγω κόστους. (Oι πληροφορίες πάντως φέρουν πιθανό το σενάριο να υπογειοποιηθούν 2,5 χιλ. από τον Άγ. Διονύσιο έως τον Άγ. Aνδρέα).

 

Σε ό,τι αφορά το οδικό έργο Πάτρα - Πύργος, ο υπουργός δεν μπήκε σε διάλογο αφού διέκοψε τη συζήτηση λέγοντας πως έχει ένα ραντεβού και πρέπει να αποχωρήσει.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του εν μέσω lockdown

Πώς ο David Hockney ξαναβρήκε την «άνοιξή» του…

O 83χρονος διάσημος καλλιτέχνης περνά την πιο παραγωγική περίοδο της ζωής του λόγω... κορωνοϊού...

Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Αθλητικά

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέστειλε τη δωρεά στην…

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναστέλλει τη δωρεά του προς την Ελληνική Ιστιοπλϊκή Ομοσπονδία για την...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.