Οικονομία

Τσακλώτος για υπερπλεόνασμα 2017: Μας ανάγκασαν Προτεινόμενο

«Απολογία» από την πρώην υπουργό Οικονομικών

 

Απολογητικός εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το υπερπλεόνασμα-μαμούθ αλλά και τα φορολογικά μέτρα που τσάκισαν κυρίως την μεσαία τάξη το 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της κύρωσης του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2017.

 

"Ναι, αργήσαμε την β’ αξιολόγηση, γιατί μας πίεζε το ΔΝΤ για μέτρα και αντίμετρα και αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα και μας κόστισε πολύ πολιτικά" είπε ο κ. Τσακαλώτος.

 

"Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η συζήτηση τότε για μέτρα αντίμετρα. Μεγάλη ευθύνη οι θεσμοί, γιατί αντί να υποστηρίξουν ότι λέει ανοησίες το ΔΝΤ για 1% πλεόνασμα, γιατί δεν είχαν το θάρρος της άποψή τους.

 

Και το υπερπλεόνασμα είναι μέρος αυτού. Παίρναμε περισσότερα μέτρα απ’ ότι χρειάζονταν γιατί οι θεσμοί συμβιβαζόταν με το ΔΝΤ. Γερμανία και Ολλανδία δώσανε δικαίωμα βέτο,  θυμάστε και Ρούτε και Μέρκελ που έλεγαν χωρίς ΔΝΤ πρόγραμμα δεν υπάρχει; Μας αναγκάζανε να πάρουμε περισσότερα μέτρα,  και μας ανάγκασαν να μην δώσουμε περισσότερο κοινωνικό μέρισμα".

 

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος βγήκε και στην επίθεση σε ό,τι αφορά το πότε ακριβώς η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και  υποστήριξε πως το έτος καμπής ήταν το 2017. Νωρίτερα, τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακακάκης όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και περνούσε στην ανάπτυξη το 2014 , πορεία η οποία ανεκόπη εξαιτίας της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκβιάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή