Deal News Online

undefined

Τι αλλαγές φέρνει η ηλεκτρονική ταυτότητα στα ακίνητα

Τι θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2020 για μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες

 

Το τοπίο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλάζει από την 1η Ιουλίου 2020. Οσοι από τους ιδιοκτήτες ενταχθούν στον νέο νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων έχουν το περιθώριο να τα τακτοποιήσουν έως το 2025.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα Νέα, έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα, ενώ μπαίνει τέλος στις τακτοποίησες μεγάλων αυθαιρεσιών και σύνδεση (αυθαιρέτων και μη κτιρίων) με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα  όπως προβλέπεται  από τον νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση (δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά) η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του.

 

Οπως προαναφέρθηκε, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως ο σημερινός νόμος πήρε παράταση μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι έχουν στη διάθεσή τους μόνο ένα επτάμηνο προκειμένου να τακτοποιήσουν τις πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες.

 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα αυθαίρετα που έχουν συμπεριληφθεί στη λεγόμενη κατηγορία 5. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν εντελώς αυθαίρετα κτίρια ή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%, για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησης είναι η 30ή Ιουνίου 2020. Και από την 1η Ιουλίου και μετά δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα τακτοποίησης για αυτήν την κατηγορία των αυθαιρέτων.

 

Οσα από αυτά τα αυθαίρετα δεν τακτοποιηθούν, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, προτίθεται να τα αντιμετωπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Κοινώς, είτε θα κατεδαφίζονται είτε θα είναι πολύ υψηλό το κόστος διατήρησής τους για τους ιδιοκτήτες τους.

 

Η κόκκινη γραµµή, τα κλιµακωτά πρόστιµα


Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, και με τον νέο νόμο θα εξακολουθεί να υπάρχει η κόκκινη γραμμή του 2011. Αυτό σημαίνει πως όποια αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 δεν θα τακτοποιούνται. Θα ισχύσει δηλαδή ό,τι ισχύει και σήμερα.

 

Την ίδια ώρα, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα κινούνται στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου. Δηλαδή θα είναι κλιμακωτά. Τα πρόστιμα λοιπόν θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης – εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

 

Η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για τη μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση είναι η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

 

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα κυμαίνονται οι προσαυξήσεις. Οπως έγινε γνωστό, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων (που ανήκουν στις κατηγορίες 1 έως 4, δηλαδή έχουν μικρότερες αυθαιρεσίες) θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου 2020 με καταληκτική ημερομηνία, όπως προαναφέρθηκε, την 31η Δεκεμβρίου του 2025, καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης. Δηλαδή, αν καθυστερήσει έναν χρόνο ακόμη θα πληρώσει 25%, αν καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληγώσει 30% και πάει λέγοντας…

 

Μεταβιβάσεις: τι ισχύει έως το τέλος Ιουνίου


Οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων μπορούν να προβούν σε τακτοποίησή τους με τον ισχύοντα νόμο. Και μετά, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2020 που θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, μπορούν να κάνουν τη σύνδεση με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα (όταν θα πρέπει να κάνουν μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες).

 

Σημειώνεται πως, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων μπορεί να γίνει σε 100 δόσεις, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να προβούν σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους καταβάλλοντας το 30% των προβλεπόμενων προστίμων, αλλά και οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης καταβάλλοντας το 20%.

 

Διευκρινίζεται πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στατικής επάρκειας προβλέπεται μείωση του προστίμου κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη), κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 (Αττική, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο) και κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά του Ιονίου).

 

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων – αλλά και των περιβαλλοντικών παραβάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους -, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, προβλέπεται – και εδώ – η υποβολή δήλωσης υπαγωγής.

 

Στη συνέχεια, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου, γνωμοδοτεί το αρμόδιο όργανο ή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης για το αν η υπαγωγή αυτή προκαλεί ή όχι άμεση βλάβη στο πολιτιστικό αγαθό. Στο μεταξύ, δίνεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα τακτοποίησης ακινήτων που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Πρόκειται για κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια, μεταξύ άλλων, «εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή των κανόνων δικαίου που δεν ίσχυαν».

 

Σε όσα αυθαίρετα έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπεται μείωση των προστίμων από 30% έως 50%, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του τακτοποιημένου αυθαίρετου κτίσματος.

 

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα (και μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου), το ύψος των παραβόλων διαμορφώνεται ως εξής: έως 100 τ.μ. 250 ευρώ. Για άνω των 100 έως 500 τ.μ. 500 ευρώ. Για άνω των 500 έως 2.000 τ.μ. το παράβολο είναι 1.000 ευρώ και για άνω των 2.000 έως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το παράβολο για αυθαίρετα άνω των 5.000 τ.μ. φτάνει τα 10.000 ευρώ.

 

Τα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ανέρχονται σε 2.469.091.137 ευρώ. Ακόμη, όπως προκύπτει, από τα στοιχεία που έχουν καταχωριστεί στο πληροφορικό σύστημα του ΤΕΕ, το 25% των κτιρίων που τακτοποιήθηκαν (ή έχουν μπει στη διαδικασία τακτοποίησης) δεν έχει καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες με οικοδομική άδεια.

 

Τι έγγραφα περιλαµβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα

 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά (μέσω της τροπολογίας), η Ηλεκτρονική Ταυτότητα για μεμονωμένα διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ. θα περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα.

 

– το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της

 

– τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια

 

– το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας

 

– το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί

 

– τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων

 

– τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση

 

– τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται

 

– το πιστοποιητικό πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας


protoselida

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.