Deal News Online

undefined

Η χώρες της αν. Ευρώπης στρέφονται προς τον χρυσό

Στον χρυσό επενδύει η Πολωνία, καθώς την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της χώρας ολοκλήρωσε τον επαναπατρισμό 100 τόνων του βαρύτιμου μετάλλου, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των αποθεμάτων της χώρας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

 

Η στροφή των εθνικιστικών κυβερνήσεων για τον χρυσό αντανακλά τα βήματα που έκαναν Ρωσία και Κίνα σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων τους (αξίας άνω των τριών δισ. δολ.) από το αμερικανικό δολάριο εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κινητοποίηση που δείχνουν κράτη που ανήκαν στο πάλαι ποτέ ανατολικό μπλοκ, ποικίλλουν.

 

Ας πάρουμε το τελευταίο παράδειγμα: ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, που έχει πιθανότητες να επιστρέψει στην εξουσία, πιέζει τη Βουλή να αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα να επαναπατρίσει αποθέματα χρυσού από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος; Κάποιες φορές, οι διεθνείς εταίροι σου μπορεί να σε προδώσουν, αναφέρει ο Fico, θυμίζοντας τη συμφωνία του 1938 μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας που επέτρεψε στον Χίτλερ να προσαρτήσει την τότε Τσεχοσλοβακία, αλλά κι ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα: την άρνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να επιστρέψει στη Βενεζουέλα αποθέματα χρυσού, λόγω πολιτικών διαφωνιών. Όπως λέει, αν συμβεί οτιδήποτε απρόοπτο, η Σλοβακία δεν θα δει ούτε γραμμάριο από τον χρυσό που έχει αποθηκευμένο στη Βρετανία.

 

Τα σχόλια αυτά γίνονται μάλιστα σε μια συγκυρία που η Βρετανία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Σλοβακίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, βοηθώντας τη μάλιστα στον δρόμο της ένταξής της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

 

Ο Fico ανέφερε ότι το Brexit και το ρίσκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φέρνει σε μια επισφαλή θέση τα αποθέματα χρυσού που έχει «παρκαρισμένα» στη Βρετανία.

 

Και ο χρυσός που επαναπάτρισε η Πολωνία προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο αν και η αξιοπιστία της Βρετανίας δεν τέθηκε εν αμφιβόλω από τον κεντρικό της τραπεζίτη, Adam Glapinski. Αντιθέτως, ο τελευταίος υποστήριξε ότι ήθελε να δείξει τη δύναμη της εθνικής οικονομίας ύψους 586 δισ. δολ. – είναι η μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η Πολωνία την τελευταία διετία διπλασίασε τα αποθέματα χρυσού και τώρα έχει το μεγαλύτερο στην περιοχή.

 

Ενεργός αγοραστής έχει αποδειχθεί και η Ουγγαρία. Τα αποθέματα χρυσού δεκαπλασιάστηκαν την περσινή χρονιά.

 

Ο ηγέτης της Σερβίας Aleksandar Vucic παρήγγειλε στην Κεντρική Τράπεζα τη χώρας να αυξήσει τα αποθέματα και στήριξε την αγορά εννιά τόνων τον Οκτώβριο. Πριν λίγες μέρες είπε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες αγορές γιατί όπως είπε «βλέπουμε προς ποια κατεύθυνση κινείται η κρίση παγκοσμίως». Η χώρα που προέκυψε μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί να έχει μέρος τους χρυσού της στο εξωτερικό και συνεχίζει να αγοράζει περισσότερο χρυσό λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας για το εμπόριο και την πολιτική, το Brexit και τα χαμηλά επιτόκια.

 

Η Ρουμανία επίσης έκανε κάποια σχέδια για τον επαναπατρισμό μερικών αποθεμάτων της από τη Βρετανία αλλά έμεινε στα χαρτιά αφού έπεσε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο.

 

Εξάλλου, όπως αναφέρει πολύ γλαφυρά ο Vuk Vukovic, οικονομολόγος από το Ζάγκρεμπ, «ο χρυσός είναι ένα σύμβολο. Όταν τα κράτη αγοράζουν, ο κόσμος το βλέπει σαν ένδειξη οικονομικής κυριαρχίας».


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.