Deal News Online

undefined

Οι κορυφαίοι επενδυτές της Ευρώπης

Ποιοι αναδεικνύονται στη «Λίστα του Μίδα» του Forbes για το 2019

Οι 25 κορυφαίοι επενδυτές της Ευρώπης και του Ισραήλ  «αποκαλύπτονται» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την  ευρωπαϊκή «Λίστα του Μίδα» του Forbes ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα καθώς και επενδυτές που ρίσκαραν επενδύοντας σε startup επιχειρήσεις και σε εταιρείες-«μονόκερους».

 

Επιβραβεύτηκαν οι τολμηροί


Η λίστα, που κατήρτισε το Forbes σε συνεργασία με την TrueBridge Capital Partners, παρουσιάζει εκείνους τους επενδυτές που πραγματοποίησαν τα πιο ηχηρά και πιο τολμηρά «στοιχήματα» σε startup επιχειρήσεις, είτε συμμετέχοντας σε υψηλού προφίλ αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) όπως αυτές των Adyen, Farfetch και Spotify είτε επενδύοντας σε ιδιωτικές -ακόμη- εταιρείες-μονόκερους (σ.σ. νεοφυείς επιχειρήσεις με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων) όπως οι Deliveroo, Revolut και UiPath.

 

Εξετάζονται εκατοντάδες επενδυτές για την ανάδειξη των νικητών

 

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, για την κατάρτιση της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς «Λίστας του Μίδα», το Forbes και η TrueBridge επανεξετάζουν εμπιστευτικά δεδομένα για εκατοντάδες επενδυτές σε δεκάδες επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν τις αποδόσεις τους, σταχυολογώντας τα στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια 200 εκατ. δολαρίων και πάνω, είτε έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ή έχουν εξαγοραστεί έναντι τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων, την τελευταία πενταετία, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις αποδόσεις που έχουν αποφέρει. Η επί σειρά ετών προσεκτική συλλογή εμπιστευτικών αλλά και δημόσια διαθέσιμων δεδομένων διασφαλίζει, μάλιστα, ότι η ευρωπαϊκή «Λίστα του Μίδα» κάθε χρόνο είναι και πιο ακριβής.

 

Νέα πρόσωπα στο top 10

 

Σε ό,τι αφορά τη φετινή ευρωπαϊκή λίστα, τα "σκήπτρα" εξακολουθεί να κρατά ο Jan Hammer, εταίρος της Index Ventures, που βρισκόταν στην κορυφή της λίστας και το 2018. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνονται στον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και έχουν αναδυθεί νέες εταιρείες, το top 10 της λίστας περιλαμβάνει αρκετά νέα πρόσωπα. Επιπλέον, υπάρχουν και τέσσερις νεοεισερχόμενοι στη φετινή ευρωπαϊκή «Λίστα του Μίδα», που είναι η πιο "ανταγωνιστική" μέχρι σήμερα.

 

Δείτε λοιπόν τους κορυφαίους Ευρωπαίους venture capitalists του 2019 στη λίστα που ακολουθεί - καθώς και τις εταιρείες που τους "εξασφάλισαν" μια θέση σε αυτήν, τη νέα εμμονή της Silicon Valley με τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας κ.ά.

 

 

Οι top 25 venture capitalists της Ευρώπης

 

25ada-forbes

 

1ος ο Jan Hammer

 

Στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής "Λίστας του Μίδα" βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Jan Hammer, καθώς οι επενδύσεις του σε εταιρείες fintech, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Alan και Capitolis, συνεχίζουν να αποδίδουν.

 

Έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ έχει επενδύσει σε πολλές επιχειρήσεις που αποτιμώνται πλέον σε δισ. δολάρια, όπως η Collibra και η TransferWise, δύο εταιρείες-μονόκεροι που εξασφάλισαν χρηματοδότηση άνω των 100 εκατ. δολαρίων το 2019. Η πρώτη του επένδυση μέσω της Index ήταν στην ολλανδική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Adyen, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018 και τον Νοέμβριο του 2019 η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια.

 

2η η Sonali De Rycker

 

Τη δεύτερη θέση της λίστας καταλαμβάνει η Sonali De Rycker, χάρη στην επένδυση που πραγματοποίησε μέσω της Accel στη Spotify. Ο σουηδικός γίγαντας της streaming μουσικής εισήχθη στο χρηματιστήριο πέρυσι, ενώ τον Νοέμβριο του 2019 η κεφαλαιοποίησή του ανερχόταν σε περισσότερα από 25 δισ. δολάρια. Η De Rycker, που εντάχθηκε στο δυναμικό της Accel το 2008, προηγουμένως είχε εργαστεί στη Goldman Sachs και την Atlas Ventures.

 

3ος ο Danny Rimer

 

Τρίτος στην κατάταξη είναι ο Danny Rimer, ο οποίος βρέθηκε σε αυτή τη θέση κυρίως χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποίησε το 2018, αρχικά στην IPO της Dropbox και στην ιστοσελίδα πολυτελούς μόδας Farfetch, και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην πλατφόρμα chating Discord, η αποτίμηση της οποίας ξεπέρασε τα 2 δισ. δολάρια. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Index Ventures (σ.σ. του Hammer) στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο.

 

4ος ο Pär-Jörgen Pärson


Στην τέταρτη θέση της λίστας είναι ο Pär-Jörgen Pärson, που ανήκει στο δυναμικό της Northzone Ventures από το 2004. Από τις καλύτερες επενδυτικά χρονιές του ήταν το 2018, όταν ο σουηδικός κολοσσός της streaming μουσικής Spotify εισήχθη στο χρηματιστήριο (πλέον αποτιμάται πάνω από 25 δισ. δολάρια) και η PayPal εξαγόρασε τη σουηδική εταιρεία iZettle έναντι ποσού 2,2 δισ. δολαρίων.

 

Αλλά και το 2019 εξελίσσεται εξίσου καλά για τον Pärson, καθώς έπαιξε κεντρικό ρόλο στον γύρο χρηματοδότησης της Northzone IX, η οποία συγκέντρωσε 500 εκατ. δολάρια προκειμένου να επενδύσει σε νεοσύστατες εταιρείες.

 

5ος ο Klaus Hommels

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Klaus Hommels, ιδρυτής της εταιρείας Lakestar, με έδρα τη Ζυρίχη και με γραφεία σε Βερολίνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ.

 

Ίδρυσε την εταιρεία του το 2012, ενώ ήταν από τους πρώτους επενδυτές των εταιρειών King.com, το Skype και Spotify. Πριν από αυτές, συμμετείχε ως "άγγελος επενδυτής" στο Facebook, ενώ ήταν από τους πρώτους επενδυτές στις εταιρείες Harry's, OpenDoor και Oscar Health στις ΗΠΑ.

 

5ada-forbes


protoselida

Secret Money

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Για τις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η «μεγάλη μέρα» για το opening του Eλληνικού Xρηματιστηρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.