Κουβέιτ: Eπένδυση έως 1 δισ. δολάρια στην IPO της Saudi Aramco

To ποσό του 1 δισ. δολαρίων πρόκειται να επενδύσει το Κουβέιτ, στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco, καθώς η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται ότι αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση της Σαουδικής Αραβίας προς τους συμμάχους της στην περιοχή του Κόλπου να ενισχύσουν την εισαγωγή του ενεργειακού κολοσσού στο χρηματιστήριο.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, παρότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ ήταν απρόθυμο να συμμετάσχει στην IPO της Aramco με σημαντικά κεφάλαια, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι η απόκτηση ποσοστού στον ενεργειακό κολοσσό είναι στρατηγικής σημασίας.

 

Το Κουβέιτ ενημέρωσε τη Saudi Aramco για την απόφασή του αυτή τη Δευτέρα.

 

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Κουβέιτ ακολουθεί την αντίστοιχη απόφαση του Άμπου Ντάμπι, το οποίο πρόκειται να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στην Aramco, όπως αποκάλυψαν πηγές με γνώση του θέματος την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Όπως τονίζει το Bloomberg, η προσέλκυση ενός ακόμη σημαντικού επενδυτή από την περιοχή του Κόλπου προσφέρει σημαντική ανακούφιση στη Σαουδική Αραβία, καθώς τα σχέδια για προσέλκυση διεθνών επενδυτών έχουν πλέον εγκαταλειφθεί.

 

Η Aramco είχε θέσει στόχο να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο, και κυρίως από την Κίνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

 

Στόχος πάντως της Σαουδικής Αραβίας είναι η άντληση κεφαλαίων άνω των 25 δισ. δολαρίων, μέσω της διάθεσης ποσοστού 1,5% της Saudi Aramco, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών έχουν φτάσει τα 38 δισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 2,3 φορές.

 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Saudi Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ το πρακτορείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ προκειμένου να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.


protoselida

World Business

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore…

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές τη Glencore ύστερα από την ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας ότι οι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του διακεκριμένου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα,...

Αθλητικά

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου και...

Τεχνολογία

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Για "τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω" κάνει λόγο ...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.