Κύπρος: Πώς οδηγήθηκε σε προσφυγή στη Χάγη

Η προσφυγή στον Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθε ύστερα από την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομιλήσει με την Τουρκία προκειμένου να οριοθετήσουν τις μεταξύ τους ΑΟΖ και την αρνητική στάση της άλλης πλευράς.

 

Πώς έφτασε ο Αναστασιάδης στην Χάγη

 

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος της Κύπρου",  σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή της Χάγης προέκυψε μετά την άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Γι' αυτό και απευθύνθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα μέσα από ρηματική διακοίνωση για να προσφύγουν από κοινού οι δύο χώρες στη Χάγη για να βρεθεί λύση στο μεταξύ τους ζήτημα για τις ΑΟΖ.

 

Η τουρκική άρνηση να δεχθεί τη ρηματική διακοίνωση οδηγεί την κυπριακή κυβέρνηση στο να προχωρήσει μονομερώς προς το Διεθνές Δικαστήριο ελπίζοντας σε μια απόφαση η οποία θα αναγκάζει την Τουρκία να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο.

 

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο»

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος χθες στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι η ΚΔ θέλει να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει». Σημείωσε ότι βεβαίως, «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

 

Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

 

Στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του 7ου Ενεργειακού Συμποσίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε παράνομη την υπογραφή του μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Αναφέρθηκε στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, ενέργειες που, όπως είπε, δεν συμβάλλουν προς τον στόχο αυτό, σημειώνοντας πως οι ενέργειες αυτές δεν αφορούν μόνο τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την πρόσφατη καταδικαστέα υπογραφή «ενός αμφιβόλου νομιμότητας μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, σε μια απόπειρα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με βάση το τουρκικό διεθνές δίκαιο».

 

Πρόκειται, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για «μια έκδηλα παράνομη ενέργεια, η οποία παραγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα παρακτίων κρατών και πάλι σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα του φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε ακόμη τη σημασία των συνεργασιών αλλά και των συμφωνιών καθορισμού των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου.


protoselida

Media

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης.

Secret Money

H NEA MEΛETH

H NEA MEΛETH

H PAE επισπεύδει την επικαιροποίηση της εθνικής μελέτης εκτίμησης επικινδυνότητας σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού...

Τεχνολογία

Ανασφαλές το 76% των Ελλήνων για τα προσωπικά του δεδομένα

Ανασφαλές το 76% των Ελλήνων για τα προσωπικά…

Με την ευκαιρία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (που καθιερώθηκε από το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.