Deal News Online

undefined

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση «εξορύξεις & κλιματική κρίση» των Πράσινων

Το κόμμα των Πρασίνων πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση για τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων τοπικών και νεανικών κινημάτων και πρωτοβουλιών πολιτών.

 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 6.30 μμ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην «αίθουσα νερών». Αφορμή για την εκδήλωση είναι η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη για τη κλιματική αλλαγή (COP25), ενόψει της οποίας έχουν γίνει διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις του κόσμου, με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

 

Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, με επικεφαλής τη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, διαδηλώνουν σήμερα στη Μαδρίτη, ζητώντας από τη σύνοδο του ΟΗΕ την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι Πράσινοι πραγματοποιούν εκδήλωση για τις επιπτώσεις στο κλίμα από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

 

Με αυτόν τον τρόπο χαιρετίζουν καΙ την ειδική κοινωνική σύνοδο στη Μαδρίτη, που θα ξεκινήσει το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25). Όπως επισημαίνεται, το αίτημα για αλλαγή πολιτικών, με σταμάτημα των εξορύξεων, άμεση μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία ανεξάρτητη από τα ορυκτά καύσιμα, αλλαγή του τρόπου ζωής και παγκόσμια κλιματική δικαιοσύνη, φέρνει κοντά τα κινήματα, που δεν αρκούνται στις διακηρύξεις και αναζητούν κοινούς τρόπους δράσης.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου των Πράσινων, "Πρέπει να δράσουμε άμεσα! Έχουμε μόνο 10 χρόνια για να διατηρηθεί τουλάχιστον η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1.5°C, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρέπει να αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς οι πολιτικές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της βιομηχανίας κ.ά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τους πάγους να λιώνουν και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να καταστρέψει τις ακτές και την οικονομία μας".

 

Οι Πράσινοι, που ετοιμάζουν συνέδριο για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα, καλούν την κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους το οικολογικό κίνημα και τους ανεξάρτητους από σκοπιμότητες επιστήμονες, που εδώ και χρόνια ζητούν μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων τα οποία δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τονίζουν ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται ανεξέλεγκτα και βάζει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής.

 

Γι' αυτό ζητούν να σταματήσουν οι διαδικασίες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, τον τουρισμό, την οικονομία και ενέχουν τον κίνδυνο να ανοίξει ένας επικίνδυνος κύκλος διεκδικήσεων συνεκμετάλλευσης και εξοπλιστικού ανταγωνισμού, με κερδισμένους μόνο τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

 

Στην ημερίδα, που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 6.12.2019, στις 6.30 μμ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν επιστήμονες και εκπρόσωποι τοπικών και νεανικών κινημάτων και πρωτοβουλιών πολιτών. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

 

Σαράντης Δημητριάδης, ομ. καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ

 

Χαράλαμπος Δοντάς, μέλος του κινήματος Fridays for Future

 

John Halley, καθηγητής Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Πανεπ. Ιωαννίνων)

 

Μιχάλης Μαραγκάκης, μέλος του κινήματος κατά των εξορύξεων (Ιόνιο)

 

Ρήγας Τσιακίρης, μέλος Πρωτοβουλίας πολιτών SOSΉπειρος

 

Δημήτρης Φαναριώτης, εκπρόσωπος Παρατηρητηρίου SEE pipelinewatch

 

Ελίτα Φασούλα, μέλος του κινήματος Fridays for Future

 

Συντονίζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, πρώην ευρωβουλευτής.


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη ιστοσελίδες

«Delete» σε Pirate Bay, Gamato και εκατοντάδες ακόμη…

Η Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) αποφάσισε...

Περιβάλλον

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αρκτική: Σε επίπεδα ρεκόρ η μείωση του πάγου

Αμερικάνοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του πάγου της Αρκτικής...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.