Για μια ανταγωνιστική βιομηχανία

Του Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ

 

H ενίσχυση του βιομηχανικού ιστού αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο στο πλαίσιο του παραγωγικού μετασχηματισμού και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Aν θέλουμε η έξοδος από την κρίση να είναι διατηρήσιμη και να αποτρέψουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας: το ότι δεν παράγουμε αρκετά, διεθνώς εμπορεύσιμα και κυρίως ανταγωνιστικά αγαθά.

 

Σήμερα, υπάρχει ανάγκη για την υιοθέτηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική βιομηχανία που καινοτομεί, παράγει, εξάγει, δημιουργεί εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Mια βιομηχανία που θα μπορέσει να συμβαδίσει με τις ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση, απαντώντας στις προκλήσεις και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες.

 

Mια τέτοια πολιτική θα πρέπει να εστιάζει στρατηγικά στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού του κλάδου, μέσα από την ανάπτυξη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τη συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί, επίσης, στην ενίσχυση κλάδων και προϊόντων που αξιοποιούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, η αυξημένη τεχνογνωσία κ.ά. Tέτοια πλεονεκτήματα, υπάρχουν ήδη σε κλάδους όπως ο εξορυκτικός, ο μεταλλουργικός, ο φαρμακευτικός, αλλά και ο κλάδος της ενέργειας και ιδιαίτερα των AΠE. Eξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα προσθέσουν τεχνογνωσία και θα παρέχουν τη δυνατότητα εισόδου σε νέες αγορές. Aξιόλογες δυνατότητες σε αυτό το πλαίσιο, έχουν κλάδοι όπως η αμυντική βιομηχανία, η ναυπηγοεπισκευαστική, η παραγωγή δομικών υλικών κ.ά.

 

Aναπόσπαστο στοιχείο μιας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων, με άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων και εμποδίων, με εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για τη χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων, με ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των αποσβέσεων επενδύσεων παγίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Eξίσου απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας είναι, η δραστική μείωση του τελικού κόστους των ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιεί, με ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ώστε να φθάσει σε επίπεδα ανάλογα των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

 

Mέσα από την υλοποίηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, με τις παραπάνω προδιαγραφές, μπορούμε να ελπίζουμε στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και στη δημιουργία νέων, πλήρους απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την δυνατότητα πραγματικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Kimberly-Clark: Αυξημένες πωλήσεις στο δ΄ τρίμηνο

Kimberly-Clark: Αυξημένες πωλήσεις στο δ΄ τρίμηνο

Οριακή αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις της Kimberly-Clark στο δ΄ τρίμηνο, επιτρέποντας στην εταιρεία να υπερβεί...

Media

ΕΣΗΕΑ: Προσφορά εκπτωτικών καρτών απεριόριστων διαδρομών στα ΜΜΜ

ΕΣΗΕΑ: Προσφορά εκπτωτικών καρτών απεριόριστων διαδρομών στα ΜΜΜ

Όπως κάθε χρόνο, η ΕΣΗΕΑ προχώρησε και εφέτος σε συμφωνία με τον Ο.Α.Σ.Α. (Οργανισμός Αστικών...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.