Deal News Online

undefined

«Folli Follie»: Αναμένονται διοικητικές αλλαγές και αντικατάσταση Τζ. Κουτσολιούτσου

Διοικητικές αλλαγές φαίνεται ότι θα προκύψουν στη Folli Follie ύστερα από αξιοποίηση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή με την αντικατάσταση του Τζ. Κουτσολιούτσου να θεωρείται αναμενόμενη.

 

Η αντικατάσταση τόσο του Τζ. Κουτσολιούτσου όσο και άλλων μελών της διοίκησης ή της Επιτροπής Ελέγχου θα γίνει ύστερα από αίτημα που θα υποβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 

Δεκαεννέα μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένης εταιρείας εδώ και δεκαετίας, οι εποπτικές Αρχές, αξιοποιώντας πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, δρομολογούν – όπως είναι προεξοφληθεί  – διοικητικές αλλαγές στη Folli Follie.

 

Θα αξιοποιήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το νομοθετικό πλαίσιο

 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεκαεννέα μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένης εταιρείας εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχει το προσφάτως ψηφισθέν νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις να ζητά από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης σε μια εισηγμένη εταιρεία, καθώς και την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, με τρόπο ανάλογο αυτού που σήμερα προβλέπεται για τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ορκωτών ελεγκτή.

 

Τι προβλέπει η τροπολογία

 

Συγκεκριμένα, με τη τροπολογία «προβλέπεται αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να ζητά....  τον διορισμό προσωρινής διοίκησης σύμφωνα με το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ή μελών αυτού, σε περίπτωση που συντρέχει έλλειψη διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης και της πλασματικής έλλειψης διοίκησης, εταιρίας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης, ή παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρία έχει υπαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ή σύγκρουση των συμφερόντων τους προς εκείνα της εταιρίας, ή αν υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών».

 

Ποια ήταν η τοποθέτηση του Χρήστου Σταϊκούρα

 

Κατά την κατάθεση της συγκεκριμένης διάταξης ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ως «παράδειγμα εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου».

 

Οι ενισχυμένες αυτές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει ο αρμόδιος Υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, αναμένεται να βρουν εφαρμογή στην περίπτωση της Folli Folli με προφανή στόχο να αποκοπούν οι "δεσμοί" της νυν διοίκησης με την οικογένεια Κουτσολιούτσου που συνεχίζει να έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

 

Είναι ακόμη στο ΔΣ ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

 

Την ώρα που στη Folli Follie διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος που έχει ζητηθεί με εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος συνεχίζει να μετέχει στο ΔΣ της FFG τύποις ως μη εκτελεστικό μέλος, αλλά και στη Διευθύνουσα Επιτροπή ( Steering Committee ) της εισηγμένης, το όργανο δηλαδή που λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για την εταιρεία.

 

Αναμενόμενη η αντικατάσταση του Τζ. Κουτσολιούτσου

 

Απερχόμενα μέλη της διοίκησης της Folli Follie και της Επιτροπής Ελέγχου της εισηγμένης έχουν προβεί σε καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με πρακτικές που ακολουθήθηκαν για τον καταλογισμό ευθυνών για τα πεπραγμένα και τις ενέργειες της διοίκησης Κουτσολιούτσου, όταν δημοσιοποιήθηκε το report της QCM που οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλλει αίητμα αντικατάστασης του Τζ. Κουτσολιούτσου καθώς και άλλων μελών της διοίκησης ή της Επιτροπής Ελέγχου.

 

Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι ποιας έκτασης θα είναι αυτές οι αλλαγές και πόσο θα επηρεάσουν την άσκηση διοίκησης, με δεδομένο ότι συγκεκριμένα πρόσωπα του μάνατζμεντ έχουν χειριστεί και υλοποιούν τη συμφωνία με ομάδα πιστωτών της FFG, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση της εισηγμένης και την υποβολή της σχετικής αίτησης εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 106β/δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

 

Αναμένονται εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο της υπόθεσης

 

Την ίδια ώρα εξελίξεις ενδεχομένως να υπάρξουν στο δικαστικό μέτωπο της υπόθεσης για τις ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

 

Ενδεχόμενες παραλήψεις μελών των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2015-2016 θα εξεταστούν, με τους εμπλεκόμενους να έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το θέμα.


protoselida

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Γιουρούσι ανήμερα της Αλωσης "   ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 10 αλλαγές στις άδειες Δημοσίων υπαλλήλων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.