Deal News Online

undefined

Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι θα δουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

 

Ένα νέο χάρτη στο ασφαλιστικό δημιουργεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιανουάριο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολουμένους και αγρότες καθιερώνεται νέο σύστημα εισφορών. Παράλληλα, το νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 

Αναφορικά με τα αναδρομικά, εντός του πρώτου τριμήνου θα αποφασίσει η Ολομέλεια του ΣτΕ για αυτά που αφορούν τους παλαιούς συνταξιούχους. Σημειώνεται πως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ασχοληθεί με τα ζητήματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν την περίοδο των Μνημονίων όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και του 14ου μισθού

 

Βάσει του νέου ασφαλιστικού κερδισμένοι είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι κύριων συντάξεων, οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Η αύξηση θα αφορά χιλιάδες συντάξεις - παλαιές, νέες και εκκρεμείς και θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019, ενώ θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι μεγαλύτερο, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για 40ετία στα επίπεδα του 50%, έναντι 42,80% σήμερα.

 

Για τις επικουρικές συντάξεις η μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση θα ξεκινά από τα 100 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει τα 196 ευρώ. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση - λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

 

Έξι κατηγορίες μηνιαίων ασφαλίστρων


Παράλληλα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, βγάζει συντάξεις από 775 ως 2.501 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει κάτι το οποίο θα ισχύσει 1.1.2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία σύνταξη. Το σημαντικό είναι πως πλέον οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν το επίπεδο εισφορών, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες και να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

 

Και για τους τους απασχολουμένους στην αγροτική οικονομία από 1.1.2020 καθιερώνονται έξι κατηγορίες μηνιαίων ασφαλίστρων.

 

Τέλος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα οδηγήσει σε αύξηση στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, ενώ για τους εργοδότες θα υπάρξει μείωση της συνολικής επιβάρυνσης. Αξίζει να σημειωθεί πως θα έχουν ελάφρυνση μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης και όχι για τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να καταπολεμήσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους εργοδότες για αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης.


World Business

75 Boeing 737 MAX αγοράζει η Ryanair

75 Boeing 737 MAX αγοράζει η Ryanair

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair προχώρησε την Πέμπτη σε παραγγελία 75 επιπλέον αεροσκαφών Boeing...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Την άμεση επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στο ελληνικό βόλεϊ ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών...

Τεχνολογία

Το κινέζικο Chang'e-5 προσεληνώθηκε επιτυχώς

Το κινέζικο Chang'e-5 προσεληνώθηκε επιτυχώς

Το κινέζικο διαστημικό σκάφος Chang'e-5 προσεληνωθηκε με επιτυχία στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού, ανακοίνωσε την...

Περιβάλλον

ΣτΕ: Θετική γνωμοδότηση για Π.Ο.Α.Υ.Κεφαλλονιάς

ΣτΕ: Θετική γνωμοδότηση για Π.Ο.Α.Υ.Κεφαλλονιάς

Θετική γνωμοδότηση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.