Deal News Online

undefined

Νέος χορός δισεκατομμυρίων για τη Saudi Aramco

Τα 25,6 δισ. δεν ήταν αρκετά. Τώρα στοχεύει στην κάλυψη των 29,4 δισεκατ. δολαρίων

 

Ποιος είπε ότι η μεγαλύτερο ΙΡΟ της ανθρώπινης ιστορίας, αυτή της Saudi Aramco, τελειώνει εδώ; Για τον κολοσσό του πετρελαίου, αποδεικνύεται πως η δημόσια προσφορά των 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο χρηματιστήριο του Ριάντ, ήταν απλά το... ορεκτικό. Γιατί, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν -διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις «Κασσάνδρες» που έβλεπαν αποτυχία- ότι το πλάνο αλλάζει, διαφορετικά απ’ ό,τι αναμενόταν: Πριν από την εισαγωγή και σε άλλα χρηματιστήρια του κόσμου, η Saudi Aramco επί της ουσίας θα επιμηκύνει την ΙΡΟ της στο Ριάντ, μέχρι να καλυφθεί το ποσό των 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

H νέα «βόμβα» ήρθε τη Δευτέρα. Ενώ η ΙΡΟ είχε ολοκληρωθεί και όλος ο πλανήτης μίλαγε για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά του κόσμου, κορυφαίοι managers της Saudi Aramco δήλωσαν -γραπτώς, μιας και αυτό έχει επίσης σημασία- ότι η εταιρία θα εξασκήσει το green-shoe option «εν συνόλω ή σε ένα μέρος» κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 ημερών της περιόδου trading της μετοχής της. Πρόκειται για ένα «παραθυράκι» που δίνει στη Saudi Aramco το δικαίωμα να επεκτείνει χρονικά την ΙΡΟ της, με στόχο να αυξήσει το μέγεθός της κατά 15%, ακόμα και έναν μήνα μετά από τη λήξη της.

 

Η δήλωση που υπογράφεται από τις Samba Capital, NCB Capital και HSBC Saudi Arabia, απλά ξεκαθάρισε τις πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το Σαββατοκύριακο το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, το οποίο επεσήμαινε ότι η greenshoe option έχει ήδη εξασκηθεί. Ενώπιον των νέων δεδομένων λοιπόν, ο γίγαντας του πετρελαίου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια, απλά μεγαλώνοντας και άλλο το... τεράστιο του πράγματος.

 

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν, αποδεικνύεται ότι ο λόγος του πρίγκιπα - διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, είναι «συμβόλαιο». Ο bin Salman το έλεγε ότι η εισαγωγή της Saudi Aramco θα γινόταν πριν το 2020 και ότι γεγονότα, όπως η επίθεση στις εγκαταστάσεις της από drone, δεν θα μετέθεταν χρονικά τη διαδικασία που είχε αποφασιστεί. Επιλύθηκε όμως, ταυτόχρονα και ένα ακόμα «μυστήριο», με δεδομένο ότι η πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας δεν δημοσίευε τα οικονομικά της στοιχεία (μόνο εσχάτως άρχισε να δημοσιεύει, αλλά και αυτά όχι ολοκληρωμένα):

 

Είναι η αποτίμηση της Aramco. Ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος είχε κάνει σαφές ότι ο στόχος του για την αποτίμηση ήταν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης ήταν κάπως πιο «συγκρατημένοι», προσδιορίζοντάς τη πάνω από το 1 τρισ. και κάτω από τα 3. Τελικά, ο bin Salman επιβεβαιώθηκε, με την αποτίμηση μετά την εισαγωγή να προσδιορίζεται χαμηλότερα μεν από το στόχο του, αρκετά κοντά ωστόσο, με δεδομένα τα μεγέθη της Aramco: Στα 1,7 τρισ. δολάρια. Kαι σήμερα, που η τιμή της σκαρφάλωσε στα 10,32 δολ. έφτασε τα 2 τρισ.!

 

Είχε προηγηθεί η τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της πετρελαϊκής στα 32 ριάλ, ή 8,53 δολάρια ανά μετοχή, στο ανώτερο επίπεδο του ενδεικτικού εύρους τιμής. Με αυτό τον τρόπο, η Aramco άντλησε με... συνοπτικές διαδικασίες 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια και έσπασε όλα τα ρεκόρ, όπως άλλωστε... υποψιαζόμασταν:

 

Ξεπέρασε -έστω και ισχνά- την εισαγωγή- ρεκόρ της Alibaba Group Holding, η οποία, το 2014, είχε «μαζέψει» 25 δισεκατομμύρια δολάρια, κάνοντας τη μεγαλύτερη ΙΡΟ όλων των εποχών, ενώ ταυτόχρονα έγινε και επισήμως η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ξεπερνώντας τον μέχρι πρότινος «βασιλιά», που ήταν η Apple, με αποτίμηση -με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής της, στα 270 δολάρια το κομμάτι- ύψους 1,19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Παρά τα ρεκόρ, ωστόσο, ο πρίγκιπας - διάδοχος δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς οραματιζόταν ένα αρκετά εντυπωσιακότερο ντεμπούτο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Ακύρωση Παγκόσμιου πρωταθλήματος συλλόγων Βόλεϊ

Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανακοίνωσε την ακύρωση του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος συλλόγων, λόγω της...

Περιβάλλον

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Νέο Μεξικό: Μαζικός θάνατος αποδημητικών πουλιών

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις βιολόγων στο Νέο Μεξικό, καθώς χιλιάδες ωδικών αποδημητικών πουλιών βρέθηκαν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.