Γεωργιάδης: Θέλουμε περισσότερους Γερμανούς επενδυτές

Ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βερολίνο και της συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παραχώρησε συνέντευξη στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Στόχος της επίσκεψής του μεταξύ άλλων ήταν, όπως αναφέρει, να μεταβάλλει την αντίληψη που έχουν πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες για την Ελλάδα, έτσι ώστε να επενδύσουν στη χώρα.

 

Ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει μόνο η κυβέρνηση, αλλά ότι έχει γίνει πάλι μια σταθερή χώρα χωρίς «εξεγέρσεις και απεργίες» και ότι «έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό πλαίσιο και μέσω μείωσης της φορολογίας και της εφαρμογής όλων των συμφωνιών με την ΕΕ».

 

«Η Cosco ήταν η μόνη ενδιαφερόμενη για τον Πειραιά»


Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει ότι οι πιο ενδιαφέροντες τομείς για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ο ενεργειακός και ο τομέας διαχείρισης αποβλήτων, ενώ φέρνει ως παράδειγμα επιτυχημένων και επωφελών επενδύσεων την εξαγορά του ΟΤΕΟΤΕ +0,15% από την Deutsche Telekom και την παραχώρηση στη Fraport 14 περιφερειακών αεροδρομίων «στα οποία ο κύκλος εργασιών τρέχει καλύτερα από ότι περίμενε η εταιρεία».

 

Σε ότι αφορά τους επενδυτές ο Έλληνας υπουργός λέει ότι παραδοσιακά η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Στο μεταξύ καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα και από τις ΗΠΑ. Χρωστάμε και στη Γερμανία ότι μπορέσαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

 

«Αλλά όταν τώρα έρχονται λιγότερες γερμανικές επιχειρήσεις σε μας, το αποτέλεσμα θα έμοιαζε σαν να μας συμπαραστάθηκε η Γερμανία σε δύσκολους καιρούς και τώρα την ανταμοιβή των κόπων της θα εισέπρατταν άλλοι. Αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα», υπογραμμίζει.

 

Επανειλημμένα στη συνέντευξη ο Έλληνας υπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει φόβους ότι η Κίνα, με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, ακολουθεί πρωτίστως γεωστρατηγικούς στόχους και δευτερευόντως οικονομικούς. «Όταν ξεκινήσαμε το 2007 η Cosco ήταν η μοναδική ενδιαφερόμενη.

 

Και όταν το 2016 συνεχίσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πάλι η Cosco ήταν η μοναδική ενδιαφερόμενη. Η επένδυση στον Πειραιά ήταν για τους Κινέζους η πιο επωφελής παγκοσμίως. Τώρα εάν στην Ευρώπη ορισμένοι δεν είναι τόσο ευτυχείς με τις δραστηριότητες της Κίνας, καλώ αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν (σε μας). Στις επόμενες ιδιωτικοποιήσεις θέλουμε να κερδίσουμε περισσότερο ευρωπαϊκές κι άλλες δυτικές επιχειρήσεις».

 

Τέλος σε ερώτηση της δημοσιογράφου για συνήθεις ανησυχίες περί έλλειψης ασφάλειας δικαίου και γραφειοκρατίας ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά: «Ξεκινήσαμε ήδη τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη. Μέχρι το 2021 θέλουμε τη ψηφιοποίηση όλων των δικαστηρίων που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης. Θέλουμε επίσης δικαστήρια για την διευθέτηση διαφορών ανάμεσα σε εταιρείες. Γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον τομέα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά θα το αλλάξουμε».

 


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Τεχνολογία

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

ΕΕΤΤ: Οι προκλήσεις των δικτύων 5G

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, μίλησε την προηγούμενη...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.