Deal News Online

undefined

Κτηματολόγιο: Ποιες περιουσίες κινδυνεύουν Προτεινόμενο

Οι δήμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο»

 

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις του Δημοσίου εναντίον χιλιάδων ιδιοκτητών σε όλη την Ελλάδα (!). Αυτή τη φορά ο… πέλεκυς έπεσε στα κεφάλια 18.000 ιδιοκτητών στους Δήμους Σαρωνίδας και Λαυρεωτικής, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έζησαν εφιαλτικές στιγμές, μιας και ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης – που εκδόθηκε πριν από 147 χρόνια (!) από το Εφετείο Ναυπλίου – παραμένει υπαρκτός.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες μπόρεσαν από την περασμένη Παρασκευή να ξαναβρούν – έστω και για λίγο – τον ύπνο τους, αφού όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, με τροπολογία (που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή) παγώνει για τέσσερις μήνες η εκδίκαση των εντάσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Ηδη μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, 3.000 ιδιοκτήτες στον Δήμο Σαρωνικού έλαβαν τα σχετικά ραβασάκια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. «Οι ενστάσεις άρχισαν να συζητιούνται από την περασμένη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όσες εξετάστηκαν ως την κατάθεση της τροπολογίας ήταν υπέρ των ιδιωτών και όχι υπέρ του Δημοσίου» συμπληρώνει ο Πέτρος Φιλίππου.

 

Κατά τον δήμαρχο Σαρωνικού από την κυβέρνηση δεσμεύτηκαν μέσα στο τετράμηνο να διευθετήσουν το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση. Οπως προαναφέρθηκε, πηγή του κακού είναι η δικαστική απόφαση (1151/1872). Τι λέει αυτή η απόφαση; Με λίγα λόγια, όταν τέθηκε θέμα από πού θα εκμισθώνει η Γαλλική Εταιρεία – που εκμεταλλευόταν – τα μεταλλεία Λαυρίου, το Εφετείο του Ναυπλίου απεφάνθη πως θα τα εκμισθώνει από το Δημόσιο. Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο χάρτης των Δήμων άλλαξε, με συνέπεια σήμερα να έχουν πρόβλημα – εξαιτίας αυτής της απόφασης – και άλλες περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα μεταλλεία, όπως είναι για παράδειγμα τα Καλύβια (!).

 

«Οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις στις διεκδικήσεις του Δημοσίου είναι απλώς ημίμετρα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς. «Πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα και να μπει ένα τέρμα στις συχνά εξωφρενικές διεκδικήσεις του Δημοσίου ώστε να μην είναι σε ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες».

 

Το Κτηματολόγιο τράβηξε το χαλί στα ιδιοκτησιακά και έτσι εμφανίστηκαν τα καλά κρυμμένα προβλήματα. Και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

 

Αυτό δεν είναι κακό. Είναι μάλιστα επιβεβλημένο, αλλά υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα (!).

 

Σημειώνεται πως το Δημόσιο διεκδικεί τίτλους ακόμη και σε εντός σχεδίου περιοχές. «Πρέπει πλέον να αφήσουμε πίσω της μεμονωμένες αποφάσεις και να υπάρξει μια αντικειμενική και συνολική απόφαση για όλες τις περιοχές ανά περίπτωση, ώστε να λυθεί γρήγορα το ζήτημα και δίκαια για όλους» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών.

 

Προτού σκάσει η βόμβα σε Σαρωνίδα και Λαυρεωτική, σε 1.000 ιδιοκτήτες στα Βριλήσσια κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αφού ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά το κοινό τους σημείο είναι η διεκδίκηση του Δημοσίου με δικαιολογίες περασμένου και προπερασμένου αιώνα.


World Business

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο α' εξάμηνο

AS Company: Πτώση για τον κύκλο εργασιών στο…

Μειωμένος κατά 26,33% εμφανίστηκε ο κύκλος εργασιών της AS Company, τους πρώτους μήνες του έτους, το...

Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Αθλητικά

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Σουάρες: Μεταγραφή στην Ατλέτικο για 6 εκατ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ανακοίνωσε την μεταγραφή του σταρ της Μπαρτσελόνα Λουίς Σουάρεζ αργά την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ουρουγουανός επιθετικός πρόκειται...

Τεχνολογία

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Cisco: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων

Την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της...

Τουρισμός

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

CLIA: Επανεκκίνηση κρουαζιέρων με υποχρεωτικά τεστ

Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους επιβάτες κρουαζιέρας πριν από την επιβίβαση, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρίες κρουαζιέρας θέλουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.