Κτηματολόγιο: Ποιες περιουσίες κινδυνεύουν Προτεινόμενο

Οι δήμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο»

 

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις του Δημοσίου εναντίον χιλιάδων ιδιοκτητών σε όλη την Ελλάδα (!). Αυτή τη φορά ο… πέλεκυς έπεσε στα κεφάλια 18.000 ιδιοκτητών στους Δήμους Σαρωνίδας και Λαυρεωτικής, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έζησαν εφιαλτικές στιγμές, μιας και ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης – που εκδόθηκε πριν από 147 χρόνια (!) από το Εφετείο Ναυπλίου – παραμένει υπαρκτός.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες μπόρεσαν από την περασμένη Παρασκευή να ξαναβρούν – έστω και για λίγο – τον ύπνο τους, αφού όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, με τροπολογία (που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή) παγώνει για τέσσερις μήνες η εκδίκαση των εντάσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Ηδη μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, 3.000 ιδιοκτήτες στον Δήμο Σαρωνικού έλαβαν τα σχετικά ραβασάκια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. «Οι ενστάσεις άρχισαν να συζητιούνται από την περασμένη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όσες εξετάστηκαν ως την κατάθεση της τροπολογίας ήταν υπέρ των ιδιωτών και όχι υπέρ του Δημοσίου» συμπληρώνει ο Πέτρος Φιλίππου.

 

Κατά τον δήμαρχο Σαρωνικού από την κυβέρνηση δεσμεύτηκαν μέσα στο τετράμηνο να διευθετήσουν το ζήτημα με νομοθετική ρύθμιση. Οπως προαναφέρθηκε, πηγή του κακού είναι η δικαστική απόφαση (1151/1872). Τι λέει αυτή η απόφαση; Με λίγα λόγια, όταν τέθηκε θέμα από πού θα εκμισθώνει η Γαλλική Εταιρεία – που εκμεταλλευόταν – τα μεταλλεία Λαυρίου, το Εφετείο του Ναυπλίου απεφάνθη πως θα τα εκμισθώνει από το Δημόσιο. Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο χάρτης των Δήμων άλλαξε, με συνέπεια σήμερα να έχουν πρόβλημα – εξαιτίας αυτής της απόφασης – και άλλες περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα μεταλλεία, όπως είναι για παράδειγμα τα Καλύβια (!).

 

«Οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις στις διεκδικήσεις του Δημοσίου είναι απλώς ημίμετρα» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς. «Πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα και να μπει ένα τέρμα στις συχνά εξωφρενικές διεκδικήσεις του Δημοσίου ώστε να μην είναι σε ομηρεία χιλιάδες ιδιοκτήτες».

 

Το Κτηματολόγιο τράβηξε το χαλί στα ιδιοκτησιακά και έτσι εμφανίστηκαν τα καλά κρυμμένα προβλήματα. Και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.

 

Αυτό δεν είναι κακό. Είναι μάλιστα επιβεβλημένο, αλλά υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον προπερασμένο αιώνα (!).

 

Σημειώνεται πως το Δημόσιο διεκδικεί τίτλους ακόμη και σε εντός σχεδίου περιοχές. «Πρέπει πλέον να αφήσουμε πίσω της μεμονωμένες αποφάσεις και να υπάρξει μια αντικειμενική και συνολική απόφαση για όλες τις περιοχές ανά περίπτωση, ώστε να λυθεί γρήγορα το ζήτημα και δίκαια για όλους» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών.

 

Προτού σκάσει η βόμβα σε Σαρωνίδα και Λαυρεωτική, σε 1.000 ιδιοκτήτες στα Βριλήσσια κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, αφού ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά το κοινό τους σημείο είναι η διεκδίκηση του Δημοσίου με δικαιολογίες περασμένου και προπερασμένου αιώνα.


protoselida

World Business

Alibaba και PDIF ετοιμάζουν νέο σύστημα πληρωμών για τη Ρωσία

Alibaba και PDIF ετοιμάζουν νέο σύστημα πληρωμών για…

Το ρωσικό επενδυτικό ταμείο PDIF (Russian Direct Investment Fund) και η κινεζική εταιρεία Alibaba, η...

Media

DW: Επαναπροωθεί η Ελλάδα παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία;

DW: Επαναπροωθεί η Ελλάδα παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία;

To oρμητικό ποτάμι του Έβρου είναι το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας. Όταν πέφτει ο ήλιος πυκνά...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Περιβάλλον

Ντάβος: Επενδύσεις 1,4 τρισ. δολ. σε ορυκτά καύσιμα καταγγέλλει η Greenpeace

Ντάβος: Επενδύσεις 1,4 τρισ. δολ. σε ορυκτά καύσιμα…

Τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Ντάβος...

Τουρισμός

Δραστική απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στις ΒαλεαρίδεςΔραστική απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στις ΒαλεαρίδεςΗ κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων ψήφισε νέο νόμο καταπολέμησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στη Μαγιόρκα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.