Deal News Online

undefined

Αναδρομικά: Ποιοι θα πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα

Συναγερμός έχει στις εφορίες

 

Εν μέσω των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χιλιάδες μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα για αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν αλλά δεν τα δήλωσαν.

 

Στις εφορίες έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό και την επιβολή φόρων ύστερα από διασταύρωση, σε περίπου 200.000 φορολογουμένους οι οποίοι δεν υπέβαλαν συμπληρωματική δήλωση στην εφορία για αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν το έτος 2013 και αφορούσαν προηγούμενα χρόνια.

 

Τα αναδρομικά


Όπως προέκυψε από στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η φορολογική διοίκηση βάσει των αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών – συντάξεων που υπέβαλλαν ηλεκτρονικά οι φορείς που τις κατέβαλλαν, πλήθος φορολογούμενων αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών -οφειλόμενα από τα έτη 2001 έως 2012-, δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις εισοδήματος ως όφειλαν.

 

Τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014, ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση κι έτσι οι δικαιούχοι δεν φορολογήθηκαν γι’ αυτά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του έτους 2013.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης προχώρησαν την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων φορολογουμένων, ομολολουμένως με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μέσα στον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ οι υποθέσεις παραγράφονται στις 31-12-2019 (επειδή αφορούν το έτος 2013).

 

Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης εντόπισαν περίπου 200.000 περιπτώσεις μισθωτών (ιδιωτικών-δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων οι οποίοι εισέπραξαν εντός του 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών (καθυστερούμενα από τους εργοδότες, επιδικασθέντα από δικαστήρια κ.λπ.), τα οποία αφορούσαν έτη από το 2001 έως το 2012, αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, παρά το γεγονός ότι, στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet, τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί.

 

ΑΑΔΕ: Ξεκινήστε με τα μεγάλα ποσά


Μετά από τον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων και ενόψει της επικείμενης παραγραφής της του οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013) η Α.Α.Δ.Ε. έδωσε οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την άμεσο έλεγχο αυτών των υποθέσεων και την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

 

Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η Α.Α.Δ.Ε., λόγω του μεγάλου πλήθους των Α.Φ.Μ. που θα αποσταλούν για έλεγχο στις ΔΟΥ και της δυσκολίας διαχείρισής τους μέχρι την ημερομηνία παραγραφής (σ.σ. 31.12.2019), η εκκαθάριση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν.

 

Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό, εντός των ελαχίστων εργασίμων ημερών που απομένουν μέχρι το τέλος του 2019, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να εκδοθούν και να σταλούν στους φορολογούμενους το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019 και οι υποθέσεις να μην υποπέσουν σε παραγραφή.

 

Ωστόσο, επειδή ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος -υπολογίζονται σε 200.000, όπως ήδη αναφέραμε- και ο χρόνος που απομένει πλέον στις ΔΟΥ να επεξεργαστούν τα στοιχεία που τους αποστέλλονται, να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους είναι πλέον ελάχιστος, οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν.

 

Στις ΔΟΥ όλης της χώρας, προστίθεται στο ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, γίνεται αυτή τη στιγμή αγώνας δρόμου από τους υπαλλήλους στα αρμόδια Τμήματα Φορολογίας Εισοδήματος και στα Τμήματα Ελέγχων, προκειμένου να προλάβουν να ελέγξουν και να εκκαθαρίσουν τουλάχιστον τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά αδήλωτων αναδρομικών, να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τους επιπλέον φόρους εισοδήματος, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους πριν τις 31-12-2019, δηλαδή ουσιαστικά εν μέσω εορτών, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή.


Secret Money

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

AΓΩNAΣ ΔPOMOY

Mε «σπριντ» παρομοιάζουν αρκετοί, -κοντά στις διεργασίες-, την προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να...

Τεχνολογία

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Πλατφόρμα για τον κορωνοϊό ανά δήμο

Μέσω ειδικής πλατφόρμας θα μπορούν να ενημερώνονται, οι πολίτες για τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής...

Περιβάλλον

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στην Τασμανία

Περίπου 380 φάλαινες έχουν πεθάνει σε ένα τραγικό συμβάν που δεν φαίνεται να έχει ξανακαταγραφθεί στην Αυστραλία, αναφέρουν...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.