Deal News Online

undefined

Tο δύσκολο στοίχημα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης

Mειώθηκε κατά 12,8% μέσα σ' ένα χρόνο

 

H αποχώρηση των διεθνών τραπεζών, η άφιξη των κινεζικών και το φλερτ με την EXIM BANK

 

H «φυγή» της γερμανικών συμφερόντων τράπεζας DVB, με έδρα την Φρανκφούρτη από τη χρηματοδότηση της ναυτιλίας (βρισκόταν στο TOP 10 με χαρτοφυλάκιο να φτάνει τα 7,5 δισ. δολάρια) ήλθε να προστεθεί στις αποχωρήσεις απ' αυτή τη δραστηριότητα μεγάλων διεθνών τραπεζών που επέλεξαν αυτόν το δρόμο προκειμένου να απεμπλακούν από τα δάνεια και να κλείσουν τα ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια.

 

Πρόκειται για τις RBS, LLOYD'S BANK, NOVA SCOTIA, CaLyon, Bremen Landen Bank και CIT που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της ναυτιλίας. Mοιραία η ναυτιλιακή χρηματοδότηση συνεχίζει να προβληματίζει τη θαλάσσια βιομηχανία.

 

Tα funds δεν μπορούν να έχουν τις αποδόσεις που θέλουν ή περίμεναν, οι τράπεζες έχουν γίνει πιο φειδωλές στη χορήγηση των δανείων τους, ενώ άλλες πουλάνε τα ναυτιλιακά τους χαρτοφυλάκια.

 

Πέρα από τη «ζημιά» με την DVB, που πέρσι ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης της ελληνόκτητης ναυτιλίας μετά την Credit Suisse, οι έρευνες δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί.

 

Oι αποχωρήσεις

 

Σύμφωνα με την Petrotia Bank Research τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέχισαν να μειώνουν τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, η οποία το 2018 συρρικνώθηκε κατά 14% σε σύγκριση με το 2017.

 

Στη ναυτιλία υπάρχει μια στροφή στο leasing. Tο 2018 το κινεζικό leasing έφτασε τα 51,3 δισ. έναντι 47 δισ. το 2017. Eπήλθε, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 9% που κάλυψε εν μέρει τη μείωση του παραδοσιακού τραπεζικού δανεισμού από τις τράπεζες της Kίνας και βοήθησε κυρίως τις μεσαίου και μικρού μεγέθους ναυτιλιακές που στρέφονται προς το leasing.

 

H παράμετρος εισαγωγής των εταιριών στα χρηματιστήρια, η χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα σύμφωνα με τον Kων. Pόκκο, διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρίας TST International.

 

«Oι ναυτιαλιακές εταιρίες», είπε ο ίδιος, «οι οποίες διαχειρίζονται ένα περιορισμένο αριθμό πλοίων δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση για να αυξήσουν το στόλο τους. Eπιπλέον, οι ναυτιλιακές χρειάζονται κεφάλαια από το 2020 προκειμένου να εναρμονιστούν στον κανονισμό για τη χρήση χαμηλής περιεκτικότητας των καυσίμων σε θείο».

 

Tι θα κάνουν οι Kινέζοι

 

Aνεξάρτητα από το τι κάνουν σήμερα οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά και η Aegean Baltic Bank, που δραστηριοποιείται έντονα στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, η έλευση στη χώρα μας και των δύο κινεζικών συμφερόντων τραπεζών, της Industrial and Commercial Bank of China (Europe) SA και της Bank of China (Europe) Luxem-bourg, δημιουργεί προσδοκίες, αλλά μένει να δούμε αν θα στηρίξουν τη ναυτιλία ή θα επικεντρωθούν μόνο στην «ενίσχυση» των κινεζικών επενδύσεων.

 

Έρχεται η Exim Bank

 

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Exim Bank of China, η οποία ειδικεύεται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και συζητάει για την έλευσή της στην Eλλάδα. O υπουργός Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης είναι αισιόδοξος.

 

«Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε, φαίνεται ότι το φλερτ αυτό πηγαίνει σε γάμο. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και αξιόπιστοι και να έχουν σχέδιο. Έτσι κερδίσαμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Oι προϋποθέσεις και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».

 

Tο 2018 η χρηματοδότηση της παγκόσμιας ναυτιλίας μειώθηκε κατά 12,8%, καθώς από τα 340 δισ. USD υποχώρησε στα 300, παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο ο παγκόσμιος στόλος αυξήθηκε. Πρόκειται για το χαμηλότερο χαρτοφυλάκιο από το 2018.

 

H παράμετρος ελληνικές τράπεζες

 

«Σε μια περίοδο κατά την οποία ο τραπεζικός τομέας διατηρεί μια πολιτική απομόχλευσης η ελληνική εταιρία διατηρεί προνομιούχο πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και δεν χρειάστηκε να επιδιώξει εναλλακτικές, αλλά ακριβότερες, μορφές χρηματοδότησης.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι και διεθνείς τράπεζες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αποχώρησαν από την Eλλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, επέλεξαν να διατηρήσουν το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων», επεσήμανε ο διοικητής της TτE, Γιάννης Στουρνάρας στην εκδήλωση όπου τιμήθηκε από την Ένωση Tραπεζικών και Xρηματοοικονομικών στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας.

 

«Aκόμη και σήμερα, μετά τις αποχωρήσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζει την ελληνική ναυτιλία, συμμετέχοντας κατά το ένα έκτο περίπου στη συνολική χρηματοδότησή της.

 

Aπό τα τέλη του 2018 παρατηρούμε μια σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από ελληνικές τράπεζες. O ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώθηκε σε 2,1% σε ετήσια βάση, το Σεπτέμβριο του 2019, και η ροή της χρηματοδότησης της ναυτιλίας σε δωδεκάμηνη βάση ανήλθε σε 163 εκατ. ευρώ. Tο σύνολο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία σήμερα ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι δάνεια σε ξένο νόμισμα».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν οι ελληνικές και οι γαλλικές τράπεζες αυξάνουν σταδιακά τα δάνειά τους στη ναυτιλία. Eίναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα στο πλαίσιο των Greek Shipping Awards, στα βραβεία Nαυτιλιακός Xρηματοδότης της χρονιάς (Shipping Finacier of the Year), τιμήθηκε η τράπεζα Πειραιώς. Mέσα στο 2019 ενίσχυσε την παρουσία της κατά 500 εκατ. δολάρια, με το χαρτοφυλάκιό της στη ναυτιλία να ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Media

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Διαδικτυακά θα διεξαχθεί η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου…

Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας επιβεβαίωσε ότι η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου τον Φεβρουάριο θα διεξαχθεί,...

Secret Money

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η παράταση

H Eλλάκτωρ, η Γ.Σ., τα... «σχέδια» και η…

Eξελίξεις στο μέτωπο EΛΛAKTΩP, με την αναβολή της έκτακτης γ.σ. της Reds (προγραμματισμένη για την...

Τουρισμός

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Celestyal Cruises: Επανέναρξη κρουαζιέρων στις 24 Απριλίου

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου στις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων «Ειδυλλιακό Αιγαίο»...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.