Deal News Online

undefined

Επιτείνεται η οργή των Ιρακινών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

 

Ξεχειλίζει η οργή των Ιρακινών ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις του θανάτου ενός ακτιβιστή καθώς και την απόπειρα δολοφονίας ενός διάσημου παρουσιαστή σατιρικής εκπομπής με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

 


Να σημειωθεί ότι οι Ιρακινοί συνεχίζουν να βγαίνουν στο δρόμο μολονότι εγκρίθηκε η εκλογική μεταρρύθμιση που ζητούσαν.

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τεράστιες φλόγες υψώνονταν και πάλι σε πολλές πόλεις του νότιου Ιράκ, που έχει εξεγερθεί, όπως η Βαγδάτη, εδώ και τρεις μήνες όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

 

Στην Ντιουανίγια, 200 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας, πυρπολήθηκαν οι έδρες δύο πανίσχυρων οργανώσεων: της Μπαντρ, του επικεφαλής των φιλοϊρανών παραστρατιωτικών Χάντι αλ Αμέρι και της Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ, σε βάρος του ηγέτη της οποίας επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίιου, για "απαγωγές, δολοφονίες και βασανιστήρια".

 

Σήμερα, εκατοντάδες διαδηλωτές ακολούθησαν το φέρετρο του Ταέρ αλ Ταγιέμπ, που ήταν καλυμμένο με μια τεράστια ιρακινή σημαία. Ο ακτιβιστής, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της πλατείας Ταχρίρ στη Βαγδάτη τον Οκτώβριο, πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στις 15 Δεκεμβρίου είχε σημειωθεί έκρηξη στο αυτοκίνητό του, στο οποίο βρισκόταν άλλος ένας ακτιβιστής, ο Άλι αλ Μαντάλι, που τραυματίστηκε σοβαρά.

 

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, ο εκφοβισμός και οι δολοφονίες διαδηλωτών και ακτιβιστών κλιμακώνονται. Δεκάδες έχουν απαχθεί ενώ επέστρεφαν από τις διαδηλώσεις, συχνά έξω από τα σπίτια τους ή και μέσα σε αυτά. Πολλοί δολοφονήθηκαν – σχεδόν όλοι πυροβολήθηκαν μέσα στη μέση του δρόμου.

 

Το βράδυ της Τρίτης, ο παρουσιαστής μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής, σατιρικής εκπομπής, ο Άους Φάντιλ, δέχτηκε τρεις πυροβολισμούς. Οι σφαίρες χτύπησαν το αυτοκίνητό του, όχι όμως και τον ίδιο. Ο Φάντιλ ανήρτησε αμέσως βίντεο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τα σημάδια από τις σφαίρες στο παρμπρίζ και την πόρτα του αυτοκινήτου.

 

Σε άλλο βίντεο, δηλώνει: "Στοχοθετούν εκείνους που στηρίζουν την επανάσταση για να τους κλείσουν το στόμα (...) αλλά συνεχίζουμε την επανάστασή μας, πετύχαμε ήδη έναν στόχο", αναφερόμενος στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Πολλοί παρατηρητές ωστόσο επισημαίνουν ότι από το νέο σύστημα μπορεί να επωφεληθούν τα μεγάλα κόμματα και οι ντόπιοι τοπάρχες, εις βάρος των ανεξάρτητων υποψηφίων ή των τεχνοκρατών, που οι διαδηλωτές θα ήθελαν να αναλάβουν την εξουσία.

 

Σήμερα, πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης αλλά επίσης και στην Κερμπάλα, τη Νασιρίγια και τη Βασόρα.


protoselida

Media

ΠΣΑΤ: Σποτ για τον ρόλο της αθλητικής δημοσιογραφίας

ΠΣΑΤ: Σποτ για τον ρόλο της αθλητικής δημοσιογραφίας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με τηλεοπτικό σποτ που ετοίμασε και προβάλλουν τα Μέσα...

Περιβάλλον

IEA: «Βουτιά» 20% στις παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας

IEA: «Βουτιά» 20% στις παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας

Οι παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας αναμένεται να βυθιστούν κατά περίπου 20% ή 400 δισεκατομμύρια δολάρια το...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.